Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Protest automobilistic la Chișinău împotriva intențiilor de modificare a Constituției

Sputnik
CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Un miting automobilistic împotriva modificării Constituției Republicii Moldova a fost organizat de partidul de opoziție „Renaștere” în ultima zi a cursei electorale.
Mitingul a pornit de la monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău, activiștii partidului au depus flori la monumentul marelui domnitor al Moldovei.
„Niciun european nu este interesat să ne rezolve problemele. Doar noi le putem rezolva singuri - într-o Moldovă independentă”, au declarat activiștii de partid.
În afară de Capitală, mitingul a mai avut loc la Bălți și Comrat. Participanții au depus flori la monumentele comemorative ale celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
În capitala de nord a Moldovei, deplasarea convoiului auto a fost obstrucționată de poliție. După cum a remarcat un activist al „Renașterii”, Viaceslav Jukov, forțele de ordine au încercat să oprească mitingul auto în direcția Mănăstirii Curchi pe motiv că participanții nu ar fi avut autorizație de organizare a evenimentului.
„Deși de fiecare dată când am organizat mitinguri, nu a fost eliberat niciun permis - a fost doar o notificare către autoritățile competente că vom organiza un miting. Din nou standarde duble”, a declarat Veaceslav Jukov.

Referendum constituțional în Moldova

La 16 mai anul curent, parlamentul de la Chișinău a stabilit că la 20 octombrie va avea loc referendumul republican constituțional. În aceeași zi sunt programate și alegerile prezidențiale.
Plebiscitul include întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în scopul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Alegătorilor li se oferă două opțiuni: „da” sau „nu”.
Așa-numitul „euro-referendum” va fi recunoscut ca fiind valabil dacă la acesta participă cel puțin o treime din cetățenii incluși în listele electorale.
O decizie cu privire la o întrebare de referendum este considerată ca fiind luată dacă majoritatea cetățenilor care au participat la vot votează în favoarea acesteia.
Opoziția se opune ferm organizării referendumului și a alegerilor prezidențiale în aceeași zi, menționând că aceasta este o modalitate pentru actuala președintă, Maia Sandu, care candidează pentru un al doilea mandat, de a stopa scăderea popularității sale pe fondul crizei economice grave din țară.
Constituția Republicii Moldova interzice instituirea oricărei ideologii ca ideologie de stat.