Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FMI avertizează asupra unei creșteri lente a economiei mondiale

Kristalina Georgieva. Foto de arhivă
Georgieva, șefa FMI: creșterea globală va rămâne mai scăzută decât înainte de pandemie
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Creșterea economiei mondiale pe termen mediu va fi „lentă” și va rămâne mai mică decât înainte de pandemie, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva.
„Creșterea economică pe termen mediu va fi lentă, nu cu mult mai scăzută decât înainte de pandemie, dar, de asemenea, departe de a fi suficient de bună”, se arată în textul discursului său de joi la FMI.
Potrivit șefei acestei organizații internaționale, rata de creștere a economiei mondiale nu va fi suficientă pentru a depăși sărăcia, pentru a crea numărul necesar de locuri de muncă, precum și pentru a furniza autorităților din lume suma necesară de venituri guvernamentale pentru a reduce semnificativ „povara grea a datoriilor” și pentru a furniza suma necesară de investiții.
Internațional
Orban va cere lui Macron și Scholz să înceapă negocierile cu Rusia pe tema Ucrainei
Georgieva a adăugat că nivelurile în creștere ale datoriei publice din lume sunt mai alarmante decât înainte de pandemie. FMI preconizează că datoria publică raportată la PIB va continua să crească în următorii ani cu încă 20 de puncte procentuale față de nivelurile actuale.
Anterior, FMI a avertizat că datoria publică globală se află la un nivel foarte ridicat. Se preconizează că cifra va depăși 100 000 de miliarde de dolari în 2024 (93% din PIB-ul global) și va continua să crească până la sfârșitul deceniului, apropiindu-se de 100% din PIB până în 2030.