Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Volumul de gaz necesar pentru consum în perioada octombrie-decembrie a fost achiziționat

Vadim Ceban. Foto de arhivă
Moldovagaz a dezmințit informația potrivit căreia compania nu poate achiziționa combustibil pentru consumatori.
Sputnik
CHIȘINĂU, 17 oct - Sputnik. Moldovagaz SA continuă să achiziționeze combustibil pentru consumatori, a declarat șeful companiei, Vadim Ceban.
Declarația a fost făcută după ce un membru al Consiliului de supraveghere al Moldovagaz, Serghei Tofilat, și-a exprimat opinia că întreprinderea ar trebui „pusă sub management extern pentru a nu rămâne fără gaz”. Potrivit acestuia, compania nu poate începe să cumpere gaze pentru perioada ianuarie-aprilie 2025, deoarece Gazprom, care deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz, blochează numirea membrilor moldoveni în consiliul de administrație al companiei.
Ceban a declarat că consiliul de administrație al SA Moldovagaz a aprobat în luna aprilie a acestui an documentele standard privind achiziționarea gazelor naturale pentru următorul sezon de încălzire pe platforma BRM EST.
„În total, începând cu vara anului 2024, în conformitate cu Legea cu privire la gazele naturale, hotărârile Guvernului Republicii Moldova și ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, pentru satisfacerea necesităților consumatorilor casnici și industriali, pe platforma BRM EST au fost organizate 60 de runde de achiziții de gaze naturale, dintre care 18 s-au finalizat cu semnarea contractelor de furnizare, iar 42 dintre acestea au fost anulate din cauza depășirii prețului limită declarat de Moldovagaz SA”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.
Potrivit acestuia, în consecință, a fost achiziționat un volum de gaze naturale suficient pentru perioada octombrie - decembrie 2024, precum și volume care să asigure consumul în perioadele de vârf pentru întregul sezon de încălzire.