Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

ONU: Fâșia Gaza va rămâne fără alimente peste o săptămână și jumătate

PAM: Gaza va rămâne fără alimente într-o săptămână și jumătate
Sputnik
CHIȘINĂU, 17 oct - Sputnik. Antoine Renard, directorul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM) în Teritoriile Palestiniene, a declarat că rezervele alimentare ale organizației pentru locuitorii din Fâșia Gaza se vor epuiza într-o săptămână și jumătate.
Marți, televiziunea israeliană Channel 12 a raportat că secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul apărării Lloyd Austin au trimis o scrisoare ministrului israelian al apărării Yoav Galant și ministrului planificării strategice Ron Dermer, amenințând cu impunerea unui embargo asupra armelor Israelului dacă criza umanitară din Fâșia Gaza nu este rezolvată într-o lună.
„Nu avem suficientă (hrană - n.r.). Dacă nu primim mai multă hrană și nu o putem accepta, avem o săptămână, o săptămână și jumătate în care putem continua să livrăm mese calde (în Fâșia Gaza - n.r.)... În ceea ce privește făina de grâu, putem continua (livrările - n.r.) pentru cel mult o săptămână”, a declarat Renar pentru Financial Times.
El a adăugat că cantitatea de alimente primite este „insuficientă” și nu poate hrăni populația din Fâșia Gaza. Potrivit lui Renard, situația din enclavă, care era deja catastrofală, s-a deteriorat brusc în ultimele zile, deoarece Israelul a lansat o nouă ofensivă de amploare în zonă și a împiedicat ONU să furnizeze asistență timp de două săptămâni.
Anterior, Politico a relatat că un înalt oficial american responsabil pentru situația umanitară din Gaza a declarat în august că Washingtonul nu ia în considerare suspendarea livrărilor de arme către Israel, chiar dacă acesta din urmă blochează livrarea de ajutor umanitar către Gaza.
Israelul a fost acuzat în mod repetat că obstrucționează livrarea de ajutoare umanitare către Fâșia Gaza și că impune restricții severe asupra transportului de bunuri umanitare. Cu toate acestea, statul evreu neagă aceste acuzații, publicând rapoarte potrivit cărora mai mult de 900 000 de tone de ajutor umanitar au fost aduse pe teritoriul enclavei palestiniene în mai puțin de un an.