Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ministerul Energiei va aloca zeci de milioane de dolari în domeniul eficienței energetice

Ministerul Energiei estimează că îmbunătățirea eficienței energetice va economisi până la 65 la sută din consumul de energie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 17 oct - Sputnik. Ministerul Energiei intenționează să îmbunătățească eficiența energetică a clădirilor publice și să modernizeze sistemul de alimentare cu energie termică al acestora, în următorii cinci ani, cheltuind aproximativ 55 de milioane de dolari.
Potrivit estimărilor ministerului, aceste investiții vor economisi până la 65% din consumul de energie în astfel de clădiri.
Pentru implementarea proiectului „Tranziție durabilă spre eficiență energetică în Moldova” (STEEM), Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda guvernului moldovean un împrumut de 50 de milioane de dolari. Proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri.
Economie
Volumul de gaz necesar pentru consum în perioada octombrie-decembrie a fost achiziționat
În cadrul proiectului, 46 de școli din întreaga țară vor fi supuse unor lucrări de renovare, inclusiv izolarea pereților și acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor și ușilor, modernizarea sistemelor de încălzire și iluminat. De asemenea, vor fi instalate pompe de căldură și panouri fotovoltaice pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce emisiile de carbon.
De asemenea, proiectul include instalarea a aproximativ 350 de puncte individuale de încălzire și conversia rețelei de încălzire din clădirile publice, care include 11 școli, de la un sistem centralizat la un sistem individual.
În plus, vor fi implementate măsuri de răspuns în caz de urgență.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat în cadrul unei ședințe de guvern că, în Moldova, mai mult de 50% din energia termică este consumată în clădirile publice, iar pentru întreținerea unui metru pătrat de clădire se utilizează de două ori mai multă energie decât media UE.
„Acesta este principalul motiv pentru care avem facturi mari”, a explicat ministrul.
Bugetul total al proiectului Sustainable Energy Efficiency Transition in Moldova este de 54,5 milioane de dolari, din care 50 de milioane de dolari vor proveni dintr-un împrumut de la BIRD și 4,5 milioane de dolari dintr-un grant de la fondul fiduciar al donatorilor „Moldova - Development, Sustainability and Opportunities for Wealth” (M-GROW). Proiectul va fi implementat în perioada 2024-2029 și va fi gestionat de o unitate consolidată de implementare și monitorizare a proiectelor energetice.