Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oficial: Moldova va avea suficiente rezerve de gaze pentru 20 de zile

Un angajat al Gazprom la un depozit de stocare a gazelor. Foto de arhivă
Secretarul de stat al guvernului moldovean consideră că Moldova va avea suficiente rezerve de gaze.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Constantin Borosan, a declarat în cadrul unei emisiuni la televiziunea publică că rezervele de gaze naturale acumulate de Moldova vor fi suficiente pentru țară pentru 20 de zile de iarnă.
Acesta este un timp suficient pentru ca autoritățile să ia măsuri în caz de urgență, a spus oficialul.
„Noi avem două tipuri de rezerve de gaze naturale, așa-numitele stocuri de rezervă. Legislația prevede că acestea ar trebui să fie suficiente pentru cel puțin 10 zile de consum în timpul iernii. Astăzi avem aproximativ o sută de milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă că există suficient pentru aproximativ 20 de zile. Avem suficient timp pentru a interveni în cazul unei situații de urgență”, a declarat secretarul de stat, citat de sursă.
În ultimii doi ani, consumul de combustibil albastru în țară a scăzut, susține Ministerul Energiei. Printre principalele motive, ministerul a citat motive climatice (ierni blânde), precum și faptul că Moldova a crescut utilizarea combustibililor alternativi.
„Dacă vorbim despre gazele naturale, scăderea în sezonul de încălzire 2022-2023 este semnificativă - cu 44%. În sezonul trecut, consumul de gaze naturale a scăzut cu 25 la sută”, a mai precizat Borosan.
În prezent, gazele naturale furnizate Republicii Moldova de către compania rusă Gazprom sunt utilizate integral pentru funcționarea centralei electrice „Moldavskaya GRES”, situată în Transnistria. Ea aprovizionează malul drept al Nistrului cu aproape toată energia electrică de care are nevoie.
Săptămâna trecută, prim-ministrul ucrainean Denis Șmîgal a confirmat că Kievul nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia. În cursul unei întâlniri între șefii ministerelor moldovean și ucrainean al energiei, Victor Parlikov și German Galușcenko, la Kiev, pe 8 octombrie, ministrul moldovean a dat asigurări că țara este pregătită pentru orice scenariu după 1 ianuarie 2025, când expiră acordul privind tranzitul gazelor naturale prin Ucraina.
În prezent, Moldova stochează aproape jumătate din rezerva sa de 47 de milioane de metri cubi de gaze naturale în depozitele subterane din Ucraina.