Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un exercițiu pe scară largă al forțelor nucleare ale NATO a început în nordul Europei

Un avion de luptă F-35 efectuează o aterizare pe portavionul Queen Elizabeth al Marinei britanice. Foto de arhivă
Manevrele NATO vor implica avioane capabile să transporte arme nucleare.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. Luni, în nordul Europei au început exercițiile forțelor nucleare ale NATO „Steadfast Noon” cu participarea a două mii de militari din 13 state ale alianței și până la 60 de avioane militare, transmite RIA Novosti.
Anterior, secretarul general al Alianței, Mark Rutte, a declarat că exercițiile urmează să aibă loc în principal în Regatul Unit, în Marea Nordului, precum și în Belgia, și Olanda. Manevrele, a declarat oficialul, ar trebui să demonstreze „oricărui adversar” că NATO este pregătită să răspundă la orice amenințare.
Potrivit declarației Alianței, exercițiile au fost planificate, fiind pregătite de mai bine de un an și nu există planuri de a folosi arme de luptă în cadrul acestora.
Opt baze aeriene vor fi implicate în exercițiul de două săptămâni. La manevre vor participa diverse aeronave capabile să transporte arme nucleare, bombardiere, avioane de vânătoare de escortă și realimentare, avioane de recunoaștere și de război electronic.
Serviciul de presă al NATO a reamintit că alianța ia constant măsuri „pentru a asigura fiabilitatea și eficacitatea forței de descurajare nucleară”. În special, în 2024, noile avioane de luptă F35A ale Țărilor de Jos au fost recunoscute ca fiind apte pentru utilizarea în misiuni de descurajare nucleară.
Deși NATO califică exercițiile sale drept de rutină, organizațiile anti-război au criticat desfășurarea acestora pe fondul tensiunilor internaționale.
Ministrul adjunct rus de Externe, Alexandr Grușko, a declarat anterior, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti, că Rusia ia în considerare că din punct de vedere tehnico-militar NATO se îndreaptă spre o creștere a rolului armelor nucleare în strategia Alianței.
Internațional
Fostul secretar general al NATO a făcut o declarație neașteptată despre Rusia
El a amintit că fostul secretar general al acestei organizații, Jens Stoltenberg, a vorbit cu ceva timp în urmă despre modernizarea armelor nucleare, inclusiv a bombelor americane desfășurate în țările europene.
Potrivit diplomatului, Moscova ia în considerare „totalitatea factorilor care afectează stabilitatea strategică, securitatea și capacitatea noastră de apărare” și, în acest scop, actualizează în prezent Bazele politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare.
La 25 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat actualizarea „ Principiilor fundamentale ale politicii de stat în domeniul descurajării nucleare ” în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei. Președintele a subliniat că agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat nenuclear susținut de o putere nucleară va fi considerată atacul lor comun.
De asemenea, Moscova își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare în caz de agresiune, inclusiv dacă inamicul, folosind arme convenționale, reprezintă o amenințare critică la adresa suveranității, a precizat șeful statului rus.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că schimbările în doctrina nucleară a Rusiei sunt un semnal pentru țările neprietenoase. Potrivit acestuia, șefii de stat cu bun simț au înțeles anterior gravitatea declarațiilor lui Putin, mai ales când vine vorba de „o astfel de confruntare fără precedent”, provocată de implicarea directă a țărilor occidentale în conflictul ucrainean.