CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Bunurile confiscate pot fi distribuite între instituțiile statului. Un astfel de proiect de lege a fost elaborat și propus spre discuție de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova.
Potrivit notei explicative, acesta va permite ca opt instituții de stat să primească o anumită parte din banii confiscați în cauzele penale. De asemenea, bunurile vor fi transferate pentru a fi utilizate de organizații neguvernamentale sau instituții de stat.
„Scopul proiectului este de a crea un mecanism de utilizare a bunurilor confiscate în scopuri sociale și publice, aliniind cadrul național de reglementare la standardele legislației UE și introducând cele mai bune practici de revalorificare din punct de vedere social. Acest proiect este o oportunitate de a arăta cetățenilor cum sunt returnate bunurile dobândite prin mijloace infracționale în beneficiul victimelor și al societății, pentru a crea încrederea că infractorii plătesc și că infracțiunea nu este profitabilă”, spun autorii proiectului.
În prezent, legea stabilește o procedură de utilizare a fondurilor sechestrate ca urmare a confiscării în cadrul procedurilor penale. Toți banii primiți în urma confiscărilor în cauzele penale vor fi distribuiți de la bugetul de stat între mai multe instituții.
Astfel, se propune alocarea a câte 10% către Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, Ministerul de Interne și Ministerul Justiției; 15% către Procuratura Generală, Ministerul Sănătății și 20% către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.