Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan face apel la opoziție față de terorismul de stat israelian

Erdogan a numit opoziția față de terorismul israelian o „datorie de conștiință” a tuturor țărilor
Sputnik
ANKARA, 11 oct - Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că este „datoria conștiinței” tuturor țărilor să se opună „terorismului de stat israelian”.
Liderul turc a vorbit joi la deschiderea celei mai mari moschei din Balcani din capitala albaneză Tirana , în care 10 mii de oameni se vor putea închina în același timp. Moscheea Namazgah, a cărei construcție a început în 2015 cu sprijin turcesc, are patru minarete de 50 de metri înălțime, o cupolă de 35 de metri și detalii care amintesc de arhitectura otomană. Moscheea va oferi oportunitatea pentru 10 mii de oameni să se închine simultan în interior și în exterior.
„Nu trebuie să ne abatem de la cele mai înalte valori ale islamului, religia păcii și nu trebuie să lăsăm câmpul gol pentru interesele grupurilor care folosesc religia noastră sacră (Islam - n.red.) în propriile lor scopuri personale”, a spus liderul turc.
Potrivit acestuia, atacând Libanul , administrația (prim-ministrul israelian Benjamin - n.red.) Netanyahu a demonstrat din nou că „nu intenționează să stabilească pacea în regiune”.
„Este o datorie de conștiință pentru noi toți să reziste terorismului de stat israelian”, a subliniat liderul turc.
De la 1 octombrie, Israelul desfășoară o operațiune la sol împotriva mișcării șiite Hezbollah din sudul Libanului și continuă bombardarea aeriană a țării vecine, unde au murit deja peste 2 mii de oameni, inclusiv liderii mișcării șiite și mai mult de un milioane de oameni au devenit refugiați. În ciuda pierderilor, inclusiv în personalul de comandă, Hezbollah conduce bătălii la sol și nu oprește atacurile cu rachete pe teritoriul israelian.
Scopul principal al campaniei militare din Israel este de a crea condiții pentru întoarcerea a 60 de mii de locuitori din nord care au fost evacuați din cauza bombardamentelor lansate de Hezbollah în urmă cu un an în sprijinul mișcării palestiniene Hamas .