Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova va avea un sistem de alertă privind urgențele și dezastrele naturale

Guvernul a aprobat un program pentru organizarea unui sistem de înștiințare a cetățenilor moldoveni despre situațiile de urgență.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 oct - Sputnik. Moldova va organiza un sistem de înștiințare a cetățenilor despre situații de urgență și dezastre naturale prin intermediul telefoanelor mobile.
„Fenomenele meteo extreme afectează întreaga lume, inclusiv Moldova. Nu le putem evita, dar putem fi mai bine pregătiți pentru a le gestiona eficient și a minimiza consecințele lor. Proiectul va permite instituțiilor să fie pregătite să răspundă rapid la situații de urgență și va stabili noi reguli pentru reducerea riscurilor la nivelul infrastructurii critice”, a declarat Adrian Efros, ministrul moldovean de Interne.
Proiectul va fi finanțat în cadrul unui acord între Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Valoarea totală a acordului este de 37,4 milioane de euro. Pe lângă implementarea sistemului de alertă, programul prevede achiziționarea de vehicule și echipamente pentru intervenții de urgență.
O parte din fonduri va fi utilizată pentru îmbunătățirea eficienței serviciului hidrometeorologic: sistemele de observare vor fi modernizate, capacitățile de prognoză vor fi îmbunătățite și cooperarea instituțională și regională în situații de urgență va fi consolidată.
De asemenea, proiectul include măsuri pentru optimizarea evaluării și gestionării pericolelor naturale, a riscurilor seismice și climatice.
Va fi creat un fond de rezervă special pentru atenuarea efectelor dezastrelor, ca sursă transparentă și dedicată de finanțare în caz de dezastre naturale.