Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova a trimis pentru prima dată un lot de carne de pui la export în UE

Moldova a exportat pentru prima dată în UE un lot de carne de pasăre proaspătă congelată.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 oct - Sputnik. Primul lot de carne de pasăre proaspătă-congelată produsă în Moldova a fost exportat marți pe piața Uniunii Europene (UE). Acest lucru a fost anunțat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Agenția amintește că Moldova a obținut dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre (refrigerată și congelată) în Uniunea Europeană din aprilie 2024.
Potrivit ANSA, în ultimii doi ani, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Moldova au fost efectuate mai multe misiuni de control din partea Comisiei Europene. Acestea au evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar la nivel central și teritorial, profesionalismul inspectorilor oficiali, capacitatea de a suprima focarele de gripă aviară apărute pe teritoriul țării, capacitatea sistemului de laboratoare de a efectua teste, precum și îndeplinirea cerințelor și standardelor UE de către agenții economici care intenționează să exporte produse în țările din Commonwealth.
„Piața unică europeană reprezintă o oportunitate deosebită pentru producătorii moldoveni, deoarece îi obligă să îndeplinească standardele stricte ale UE și să depună mai multe eforturi pentru a îmbunătăți competitivitatea produselor lor”, a subliniat ANSA.
Agenția a îndemnat agenții economici să aplice în continuare pentru exportul produselor autohtone în țările UE.