Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul dorește modificarea doctrinei militare pentru a fi posibil crearea de arme nucleare

Parlamentarii iranieni au cerut Consiliului de Securitate al țării să autorizeze crearea de arme nucleare
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Un grup de parlamentari iranieni a cerut Consiliului Suprem de Securitate Națională să autorizeze crearea armelor nucleare din cauza amenințărilor israeliene, informează agenția de presă ISNA.
„Astăzi, nicio organizație internațională și nici măcar statele europene și americane nu pot controla Israelul. Pe baza acestui fapt, aproximativ 39 de parlamentari au scris o scrisoare către Consiliul Suprem de Securitate Națională și au semnat-o, sugerând ca acest consiliu să revizuiască doctrina de apărare a Republicii Islamice Iran”, a declarat agenției Hassan-Ali Ehlyaki, membru al comisiei culturale parlamentare.
Doctrina de apărare a Iranului, în urma unei fatwa emise de liderul suprem al țării, Ali Khamenei, interzice crearea de arme nucleare, considerând obținerea acestora ca fiind contrară islamului.
După cum a remarcat Ekhlaki, interdicția, în ciuda acestui fapt, ar putea fi reconsiderată.
Fostul premier israelian Naftali Bennett a declarat la 8 octombrie că Orientul Mijlociu are circumstanțele istorice pentru a ataca instalațiile nucleare ale Iranului. Potrivit acestuia, au coincis patru elemente-cheie. Politicianul consideră că primul este un „angajament declarat” din partea SUA de a „nu permite niciodată Iranului să dobândească arme nucleare”. Al doilea este necesitatea de a lovi deoarece „în ultimii doi ani, Iranul a acumulat uraniu puternic îmbogățit în cantități suficiente pentru a produce zece focoase nucleare”. Al treilea element pe care fostul prim-ministru îl consideră însăși capacitatea statului evreu de a lansa o astfel de lovitură, iar al patrulea este că Israelul are acum o justificare pentru un astfel de atac.
La 1 octombrie, Iranul a supus din nou Israelul unui atac masiv cu rachete, numindu-l un act de autoapărare. IDF susține că inamicul a lansat aproximativ 180 de rachete balistice, dintre care majoritatea au fost interceptate. Mass-media a raportat moartea unei persoane, probabil un palestinian.