Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Olanda a anunțat valoarea ajutorului militar acordat Ucrainei

Ministerul Apărării al Țărilor de Jos: asistența acordată Ucrainei este de aproximativ 3,76 miliarde de euro
Sputnik
HAGA, 7 octombrie – Sputnik. Suma totală a asistenței militare pe care Olanda a oferit-o Ucrainei a crescut cu aproape 700 de milioane de euro și s-a ridicat la aproximativ 3,76 miliarde de euro, a declarat ministrul Apărării al regatului, Ruben Brekelmans.
„Țările de Jos au oferit deja Ucrainei o asistență militară de aproximativ 3,76 miliarde de euro. Această sumă a crescut cu aproape 700 de milioane de euro de la ultimul raport adresat Camerei Reprezentanților (camera inferioară a parlamentului olandez) în iunie a acestui an”, a declarat Brekelmans într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului Apărării.
După cum s-a menționat, majoritatea celor 700 de milioane de euro au fost destinate pieselor de schimb și muniției pentru monturile de artilerie PzH2000, sistemele de apărare aeriană Patriot și avioanele de luptă F- 16, precum și medicamentele, muniția și rațiile pentru soldați.
De la începutul operațiunii speciale rusești, Țările de Jos au furnizat deja Ucrainei 60 de tancuri T -72, peste 200 de vehicule de luptă de infanterie YPR de diferite tipuri, aproximativ 100 de tancuri Leopard 1 împreună cu Danemarca și Germania , 14 tancuri Leopard 2 reparate împreună cu Danemarca, opt monturi de artilerie PzH2000, două sisteme de rachete antiaeriene Patriot, peste 500 de drone, precum și rachete, mortare, puști, mitraliere și diverse tipuri de muniție.
Duminică, Brekelmans a confirmat oficial, de asemenea, pentru prima dată, că Haga a livrat primul lot de 24 de avioane de vânătoare F-16 la Kiev , restul urmând să fie trimis în lunile următoare.
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina interferează cu reglementarea, implică direct țările NATO în conflict și „se joacă cu focul”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Potrivit acestuia, Statele Unite și NATO sunt direct implicate în conflict, inclusiv nu numai prin furnizarea de arme, ci și prin instruirea personalului în Marea Britanie , Germania, Italia și alte țări. Kremlinul a afirmat că aprovizionarea Ucrainei cu arme din Occident nu contribuie la negocieri și va avea un efect negativ.