Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Volumul remitențelor către Republica Moldova continuă să scadă

Volumul total al transferurilor de mijloace bănești de la persoanele fizice în Moldova continuă să scadă pe fondul blocării transferurilor de bani din Rusia.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. În al doilea trimestru al anului 2024, locuitorii Republicii Moldova au primit transferuri de bani de la pesoane fizice în valoare totală de 479,64 milioane de dolari SUA, ceea ce este cu 5,6% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Această sumă reprezintă 11,4% din PIB-ul țării, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM).
Această scădere s-a datorat în principal reducerii transferurilor din partea persoanelor fizice, care au scăzut cu 39,52 milioane de dolari.
Atât intrările, cât și ieșirile de transferuri personale sunt în principal din și spre Uniunea Europeană (UE). Remiterile din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au scăzut substanțial cu 23,6%, reprezentând 11,3% din total. Ponderea remiterilor din UE a scăzut cu 3,5%, dar a reprezentat totuși cel mai mare volum, cu 57,6%. În același timp, remitențele din alte țări au scăzut cu 1,2 la sută, cu o pondere de 31,1 la sută.
Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 de mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele care muncesc peste hotare, iar aproape jumătate dintre acestea depind în totalitate de remitențe, în plus, aproximativ un milion de cetățeni ai Republicii Moldova locuiesc în străinătate.
Anterior a devenit cunoscut faptul că cea din urmă modalitate de transfer direct de bani între Moldova și Rusia a fost blocată. Băncile moldovenești au încetat să mai lucreze cu „Zolotaia Korona”.