Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Taxele vamale ale UE vor afecta circa o treime din exportul de mașini electrice al Chinei

Funcționari vamali: noile taxe pe mașinile electrice din China îi vor afecta 31% din exporturi
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Noile taxe, pe care Uniunea Europeană intenționează să le introducă asupra automobilelor electrice din China, vor afecta aproape 31 la sută din toate exporturile chineze de astfel de automobile, a calculat RIA Novosti potrivit serviciului vamal local.
Recent, Comisia Europeană a informat că țările UE au aprobat taxele propuse anterior de CE pentru mașinile electrice din China: în funcție de producător, acestea vor fi de până la 36,3%. Taxele pe mașinile Tesla se vor ridica la 9%. În același timp, Bruxelles și Beijing vor continua să caute o soluție alternativă la această situație până la sfârșitul lunii octombrie, „care ar trebui să fie pe deplin compatibilă cu normele OMC”. Verdictul final ar trebui să fie publicat în Monitorul Oficial al UE nu mai târziu de 30 octombrie 2024.
Astfel, conform datelor vamale chineze, la sfârșitul primelor opt luni din 2024, Republica Populară Chineză a furnizat către UE mașini electrice în valoare de 8,5 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă 30,8 % din volumul total al exporturilor.
Cel mai mare cumpărător de mașini electrice chinezești în perioada ianuarie-august 2024, precum și cu un an înainte, a fost Belgia: achizițiile sale au atins 4,7 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproape 55% din toate livrările către UE. Locul al doilea, după ce Spania a fost surclasată, este ocupat de Germania, care a cumpărat mașini electrice în valoare de 1,19 miliarde de dolari (14%). Spania a completat top trei cu 1,06 miliarde de dolari (12,5%).
Urmează Slovenia cu 697,4 milioane de dolari (8,2%), Suedia cu 283,2 milioane de dolari (3,3%), Olanda cu 261,9 milioane de dolari (3,1%) și Italia cu 104,6 milioane de dolari (1,2%). Pe ultimele trei locuri în top se află Franța (89,5 milioane), Polonia (58,8 milioane) și România (16,8 milioane).
Cea mai mare creștere a achizițiilor de mașini electrice din China pe parcursul anului a venit din Cipru - de 21,9 ori, la 1,5 milioane, Luxemburg - de 21,8 ori (la 7,5 milioane) și Estonia - de 12,9 ori (la 5,9 milioane). Au crescut semnificativ importurile în Irlanda - de 5,3 ori, la 7,8 milioane de dolari, România - de 3,5 ori și Ungaria - de 2,6 ori, la 1,7 milioane de dolari.
În iulie, Comisia Europeană a anunțat că impune taxe compensatorii preliminare temporare asupra importurilor de mașini electrice din China din cauza subvențiilor de stat acordate pentru producția acestora. Taxele provizorii presupuneau ca furnizorii să prezinte garanții bancare, dar să nu plătească efectiv taxele. Impunerea efectivă a taxelor va începe dacă UE va lua o decizie finală de a impune taxe la import, ceea ce s-ar putea întâmpla în noiembrie. Până atunci, a declarat Bruxelles-ul, există încă posibilitatea de a negocia cu Beijingul și de a rezolva problema.
China a inițiat o procedură de soluționare a litigiilor la OMC în luna august, ca urmare a deciziei Bruxelles-ului. În conformitate cu normele organizației, în cazul în care consultările nu conduc la o soluționare a litigiului în termen de 60 de zile, China va putea solicita ca problema să fie înaintată unei comisii judiciare speciale.