Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guțul: Găgăuzia așteaptă acordul Chișinăului pentru ajutorul umanitar venit din Rusia

Parlamentul de la Chișinău nu reacționează la apelul Găgăuziei privind ajutorul umanitar din Rusia.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. Autoritățile autonomiei găgăuze așteaptă răspunsul parlamentului moldovean la solicitarea lor de a scuti de taxe ajutoarele din Rusia pentru agricultorii afectați de secetă. Despre aceasta a comunicat conducătorul Găgăuziei, Eugenia Guțul.
„Există o tăcere absolută deja de o săptămână. Este important ca aceste transporturi să fie oficializate ca ajutor umanitar, pentru a le scuti de taxe. Sperăm că parlamentul va fi de acord cu acest lucru. Nu eu am nevoie de acest ajutor, ci fermierii care au nevoie de ele”, a declarat Guțul pentru GRT.
Anterior, deputații Adunării Populare a Găgăuziei (APG) au îndemnat parlamentul moldovean să permită intrarea în țară a ajutoarelor umanitare din Rusia fără plata TVA la import. Aleșii poporului din autonomie au votat în unanimitate în favoarea acestui lucru.
În total, Rusia este gata să transfere Găgăuziei ajutor umanitar sub formă de grâu și semințe de floarea soarelui, îngrășăminte pentru 120 de mii de hectare și 5 mii de tone de motorină.
Potrivit Irinei Lozovan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea grupului de opoziție „Victorie”, există o mare probabilitate ca majoritatea guvernamentală să nu aprobe primirea de către Moldova a acestui ajutor umanitar pentru agricultori.
„Dacă acordăm atenție faptului că Moldova a aderat la tot felul de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, inclusiv împotriva organizației "Eurasia", există în continuare dubii că acest proiect de lege va fi respins”, a declarat deputatul într-un interviu.
La 19 septembrie, ONG-ul „Eurasia” din Rusia a decis să transfere combustibil, îngrășăminte minerale și material săditor agricultorilor din autonomia găgăuză a Moldovei.
Vă reamintim că vara care a trecut a fost cea mai caldă din ultimii 12 ani în Moldova. Recolta din Găgăuzia a fost afectată pe o suprafață de 55 de mii de hectare, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din terenurile autonomiei. Pagubele s-au ridicat la aproximativ 357 de milioane de lei.