Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Beleacov: pacificatorii creează condiții pentru dialog între Chișinău și Tiraspol

Oleg Beleacov. Foto de arhivă
Copreședintele CUC din Transnistria a declarat că forțele de menținere a păcii creează condiții pentru dialog între Chișinău și Tiraspol.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. Mecanismul actual al operațiunii de menținere a păcii creează condiții pentru dialogul politic între Chișinău și Tiraspol, contribuie la soluționarea rapidă și eficientă a conflictelor apărute în Zona de Securitate, fiind înlăturate de la rădăcină. Acest lucru a fost declarat în cadrul unei conferințe științifice la Tiraspol de către Oleg Beleacov, copreședinte al CUC din partea regiunii transnistrene.
El le-a vorbit studenților despre esența activității comisiei ca organ principal al operațiunii de menținere a păcii.

„Succesul misiunii de menținere a păcii este asigurat de percepția pozitivă și atitudinea tolerantă în raport cu populația de pe ambele maluri ale Nistrului, iar în Transnistria aceasta este văzută ca principala garanție a securității fizice a cetățenilor”, a declarat Beleacov în cadrul unei lecții deschise la Universitatea de stat din Tiraspol.

El a subliniat că, pe parcursul celor 32 de ani ai operațiunii de menținere a păcii, nu a existat practic niciun caz de proteste publice împotriva Forțelor Comune de Menținere a Păcii și a proceselor de menținere a păcii în regiune.
Forțele comune de menținere a păcii, care includ 402 militari ruși, 492 transnistreni și 355 moldoveni, mențin pacea în zona de conflict.
Comisia unificată de control (CUC) a fost înființată în conformitate cu acordul moldo-rus privind principiile de soluționare pașnică a conflictului transnistrean din 21 iulie 1992. Ea include delegații din Chișinău și Tiraspol, din Rusia, precum și reprezentanți ai misiunii OSCE și ai Ucrainei. CUC monitorizează situația din Zona de Securitate de pe Nistru și coordonează activitățile forțelor comune de menținere a păcii din regiune.