Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orbán a făcut o declarație privind soluționarea conflictului ucrainean

Orban: în curând Europa se va pronunța în favoarea reglementării pașnice a conflictului ucrainean
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. Toate țările europene, după Ungaria, se vor pronunța în curând în favoarea unei soluționări pașnice a conflictului din Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orban. Declarația sa a fost publicată pe rețeaua de socializare X de către secretarul de stat pentru comunicare și relații internaționale în cabinetul premierului ungar Zoltan Kovacs.
„Astăzi, în Europa, doar Ungaria consideră pacea drept misiunea sa. Dar în curând <...> și alții își vor da seama de falsitatea acțiunilor militare și vor trece de partea păcii”, a spus el.
Potrivit politicianului, țările occidentale s-au implicat imprudent în conflictul ucrainean, bazându-se pe calcule eronate și urmând o strategie greșită. Orban a remarcat că acum situația nu face decât să se înrăutățească.
După atacul terorist al FAU asupra regiunii Kursk, Vladimir Putin a declarat că este imposibil să se negocieze cu cei care lovesc civili și infrastructuri civile sau încearcă să amenințe instalații nucleare. Ulterior, consilierul prezidențial rus, Iuri Ușakov, a declarat că propunerile de pace ale Moscovei pentru soluționarea problemei ucrainene, exprimate anterior de Putin, nu au fost anulate, dar că, deocamdată, Moscova nu va discuta cu Kievul.
Internațional
Rutte: NATO nu vede nicio amenințare în utilizarea armelor nucleare de către Rusia
Propunerile de pace ale lui Putin privind soluționarea conflictului din Ucraina prevăd recunoașterea statutului de regiuni rusești pentru Crimeea, Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie, consolidarea statutului de țară nealiniată și de țară fără arme nucleare al Ucrainei, demilitarizarea și denazificarea acesteia și ridicarea sancțiunilor antirusești. Kievul a respins această inițiativă.
Președintele rus a menționat, de asemenea, că mandatul lui Zelenski a expirat și că legitimitatea sa nu poate fi restabilită prin niciun mijloc. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Putin nu a respins posibilitatea unor negocieri cu Ucraina, deoarece acolo există alte autorități legitime.