Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Guvernul a aprobat un plan de măsuri pentru pregătirea sezonului de încălzire

Muncitor în cadrul unei termocentrale. Foto de arhivă
Cabinetul de miniștri al Republicii Moldova a aprobat un plan de măsuri pentru asigurarea țării cu resurse energetice.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. Guvernul Republicii Moldova, în cadrul ședinței de miercuri, a aprobat un plan de acțiuni pentru acumularea rezervelor de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi în vederea pregătirii pentru sezonul de încălzire 2024-2025.
Documentul este menit să stabilească un set de măsuri pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova în legătură cu riscurile legate de posibila sistare a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, este menționat în comunicatul Guvernului.
Planul prevede crearea și menținerea rezervelor de gaze naturale la un anumit nivel, precum și creșterea capacităților comerciale la frontiera româno-moldovenească.
În același timp, vor fi suplimentate stocurile de păcură, cărbune și combustibil alternativ. Vor fi verificate generatoarele de electricitate din instituțiile publice, iar dacă acestea nu sunt disponibile, vor fi achiziționate și instalate.
Educație
Profesorii moldoveni care dețin calificări superioare nu vor mai trebui să le confirme
De asemenea, va fi promovată utilizarea biomasei și a surselor regenerabile de energie, iar programele de eficiență energetică vor fi accelerate.
În cadrul reuniunii a fost înființată, de asemenea, o comisie guvernamentală pentru coordonarea măsurilor menționate mai sus, care va supraveghea punerea lor în aplicare. Structura va colabora cu toți actorii relevanți din sectorul energetic, pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie și gaze naturale pentru ambele maluri ale Nistrului.
În Moldova există aproximativ 823 000 de utilizatori finali de gaze naturale și 1 322 000 de utilizatori finali de energie electrică.