Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria a blocat planul UE de a trimite instructori militari în Ucraina

Szijjártó: Ungaria blochează propunerea de a trimite consilieri militari în Ucraina
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 oct - Sputnik. Budapesta a blocat un plan al UE de a trimite instructori și consilieri militari în Ucraina pentru a pregăti militarii FAU, a declarat ministrul ungar al afacerilor Externe și Relațiilor Economice Internaționale, Peter Szijjarto, într-un mesaj video difuzat pe Facebook*.
„Spunem „nu” acestei propuneri, am spus serviciului de relații externe al UE de la Bruxelles că în această formă nu putem susține propunerea, le-am cerut să o refacă„, a spus el.”, a spus el.
Potrivit diplomatului, misiunea UE de instruire a militarilor FAU pe teritoriul țărilor comunitare, lansată în noiembrie 2022, este pe cale să expire. Prin urmare, UE discută acum o propunere nu numai de a o prelungi cu doi ani, ci și de a trimite instructori și consilieri militari pe teritoriul Ucrainei „pentru a participa la coordonarea misiunii pregătitoare și, după cum se spune, la îmbunătățirea eficienței acesteia”.
„Considerăm că acesta este un pas extrem de periculos în ceea ce privește escaladarea militară. Vedem că această propunere ar crește foarte mult riscul de extindere a conflictului”, a subliniat Szijjártó.
De asemenea, el a reamintit că Ungaria nu finanțează pregătirea soldaților FAU, de asemenea, instruirea nu are loc pe teritoriul țării. Potrivit ministrului, dacă UE continuă instruirea militarilor ucraineni, Budapesta tot nu va lua parte la aceasta.
* Activitățile Meta (rețelele sociale Facebook și Instagram) sunt interzise în Rusia fiind considerate extremiste.