Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia cere intervenția Consiliului de Securitate al ONU în conflictul israeliano-libanez

Ministerul turc de Externe, Hakan Fidan. Foto de arhivă
Ministerul turc de Externe a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să ia măsurile necesare în legătură cu atacul Israelului asupra Libanului
Sputnik
CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Ministerul turc de Externe a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să îndeplinească prevederile dreptului internațional și să ia măsurile necesare față de atacul Israelului asupra Libanului.
„Încălcarea de către Israel a suveranității și integrității teritoriale a Libanului prin lansarea unui atac terestru asupra Libanului este o încercare de invazie ilegală. Acest atac ar trebui oprit cât mai curând posibil și trupele israeliene ar trebui retrase de pe teritoriul libanez”, a declarat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.
Acesta a subliniat că acest atac vizează securitatea și stabilitatea nu numai a țărilor din regiune, ci și a țărilor din afara acesteia. Ca urmare a acestei încercări periculoase de invazie, există o probabilitate ridicată de apariție a unui nou val de migrație și de consolidare a extremiștilor în întreaga lume. Nu trebuie uitat că aceste evoluții vor afecta, de asemenea, țările care oferă sprijin politic și arme Israelului, se arată în document.
„Consiliul de Securitate al ONU trebuie să îndeplinească cerințele dreptului internațional și să ia măsurile necesare împotriva acestui atac de ocupare a Libanului. Fiecare infracțiune comisă de Israel este o lovitură dată dreptului internațional și Cartei ONU. Pe de altă parte, principalul pas care trebuie făcut pentru a instaura calmul în regiune este o încetare imediată și definitivă a focului în Gaza. Asigurarea păcii în Gaza este responsabilitatea întregii omeniri”, a îndemnat Ministerul turc de Externe.
Începând de săptămâna trecută, aviația israeliană a efectuat lovituri masive asupra țintelor Hezbollah din diferite părți ale Libanului. De asemenea, au fost înregistrate mai multe lovituri aeriene punctuale asupra Beirutului, care au dus la eliminarea unor comandanți de rang înalt ai Hezbollah. Până în prezent, armata israeliană a raportat lovituri asupra mai multor mii de ținte ale Hezbollah. Observatorii notează că Israelul nu a mai atacat Hezbollah cu o asemenea intensitate de la al doilea război din Liban, în 2006.
„Hezbollah răspunde prin lansarea de rachete predominant în nordul Israelului, însă raza de acțiune a atacurilor cu rachete a crescut semnificativ în ultimele zile. Zeci de lovituri au fost lansate zilnic asupra zonelor cu populație israeliană, care uneori au lovit case de locuit sau chiar au cauzat victime. În particular, a fost lansată o rachetă spre zona Tel Aviv, care a fost doborâtă de sistemele de apărare aeriană.