Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Inspectorii de muncă vor folosi camere video corporale în timpul serviciului

Alexei Buzu. Foto de arhivă
Ministerul Muncii consideră că utilizarea camerelor corporale de către inspectori va duce la diminuarea corupției.
Sputnik
CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Inspectoratul de Stat al Muncii din Moldova a primit un lot de 30 de camere video corporale și echipamente conexe pentru a spori transparența activității inspectorilor.
În cadrul ceremoniei de transmitere a echipamentului, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că de la începutul anului curent au fost depistate 1665 de persoane care lucrau fără contracte de muncă. Ulterior, 1230 dintre acestea au fost ajutate să-și restabilească drepturile și să se legalizeze la locul de muncă.
„De la începutul anului, noi cazuri de muncă nedeclarată au fost identificate în fiecare zi în timpul controalelor inopinate. Acest lucru dovedește că trebuie să ne continuăm activitatea la un ritm și mai ridicat.... Imaginea inspectorilor a avut de suferit de-a lungul anilor, iar aceste camere video vor putea preveni orice formă de abuz și corupție de ambele părți”, a declarat Buzu.
La rândul său, ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks, care, de asemenea, a participat la eveniment, a declarat că nivelul de încredere al cetățenilor țării în instituțiile statului este extrem de scăzut.
„În special, neîncrederea este generalizată față de organele de supraveghere. Oamenii atribuie această neîncredere nivelului ridicat de corupție. Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor va ajuta inspectorii de muncă să-și mențină incoruptibilitatea, profesionalismul și transparența în timp ce își desfășoară activitatea la cel mai înalt nivel”, a declarat diplomatul.
Ministerul Muncii și-a exprimat încrederea că utilizarea tehnologiei va spori responsabilitatea și transparența procesului de colectare a informațiilor și va proteja astfel inspectorii de șantaj și de acuzațiile de abuz sau corupție.
Transferul camerelor video a fost realizat în cadrul proiectului „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).