CHIȘINPU, 29 sep - Sputnik. Producătorii de vopsele și lacuri din Uniunea Europeană insistă asupra revizuirii măsurilor antidumping ale UE împotriva exportului unei materii prime importante din China - dioxidul de titan, temându-se de falimentul companiilor mici din acest domeniu și de transferul producției mai mari în afara uniunii, relatează ziarul britanic Financial Times .
După cum notează ziarul, producătorii de vopsele spun că tarifele de până la 39,7% la exporturile chinezești de dioxid de titan vor duce la închiderea fabricilor și la distrugerea în continuare a bazei industriale a regiunii. Tarifele provizorii, introduse în iulie, nu au fost încă confirmate de statele membre UE. Măsurile temporare, inclusiv taxele retroactive care ar putea fi ajustate sau confirmate în ianuarie 2025, au fost impuse de bloc ca urmare a unei anchete antidumping lansate în 2023.
„Este o chestiune de supraviețuire a companiilor... Dacă toate aceste investigații (anti-dumping - n.red.) duc la taxe atât de mari în Europa , atunci unele falimente se profilează”, a declarat Nicolas Dujardin, director general al companiei franceze Océinde.
Proprietarul de a patra generație al companiei finlandeze Teknos, Paula Celastie, a declarat pentru ziar că sectorul vopselelor se va confrunta cu un declin prelungit dacă producătorii vor suferi din cauza prețurilor și mai mari, iar dacă livrările chineze sunt redirecționate în altă parte, deficitul de materii prime va duce la perturbarea producției. Antreprenorul se teme că, dacă compania nu va putea vinde volumele planificate, locurile de muncă vor trebui închise. Ea a spus că tarifele înseamnă că următoarele investiții din sector ar putea fi direcționate în afara UE.
Pedro Serret Salvat, președintele diviziei Europa, Orientul Mijlociu și Africa de la PPG, a doua cea mai mare companie de vopsele din lume, a declarat pentru ziar că tarifele „disproporționate” ar „afecta negativ competitivitatea” producătorilor europeni.
Potrivit ziarului, producătorii de vopsele au spus că tarifele ar fi acceptabile dacă ar fi introduse treptat, iar subvențiile pentru producătorii europeni de dioxid de titan ar fi crescute. Cu toate acestea, producătorii occidentali ai acestui tip de materie primă au suferit foarte mult de pe urma concurenței din partea chinezilor, adaugă ziarul.