Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Exporturile moldovenești „au fost înmormântate” la Chișinău

Un nou protest al opoziției față de politica economică a autorităților moldovenești a avut loc la Chișinău.
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 sept - Sputnik. Un sicriu cu fructe și legume moldovenești a fost adus în clădirea Ministerului Agriculturii din Chișinău de către activiștii blocului „Victoria”.
Aceștia au protestat împotriva politicii economice promovate de actuala guvernare, care se opune dezvoltării relațiilor comerciale cu UEEA. „UE este o cale comercială fără ieșire pentru Moldova”, au declarat participanții la protest.
Aceștia au afișat lozinci: „UE va cumpăra nu mărfuri, ci întreaga Moldovă”, „Sandu ne vinde cu tot ce mai avem”.
Piața eurasiatică poate accepta toate produsele fabricate în Moldova, a declarat Olesea Vitnianskaia, unul dintre liderii blocului Victoria.
„Ei ne pot oferi o piață astfel încât producătorii noștri agricoli să se poată dezvolta și prospera, în loc să-și închidă întreprinderile sau să plece peste hotare și să încerce să-și organizeze viitorul acolo. Încercăm să transmitem și sperăm că vom transmite, dacă nu autorităților, care ascultă doar de curatorii occidentali, atunci oamenilor de rând, că situația din Moldova trebuie să se schimbe”, a declarat Vitneanskaia în cadrul protestului.
De asemenea, protestatarii au instalat în fața clădirii o „piatră funerară” improvizată pentru exporturile Moldovei din 1994 până în 2024.
Protestul nu a fost lipsit de ciocniri cu poliția, care a obstrucționat protestul și ulterior l-a reținut pe unul dintre liderii blocului Victoria, Iurie Vitnianschi.
„În prezent, poliția nu are motive să rețină pe nimeni de la protest. Ceea ce face poliția este indicația comisarului, a conducerii Ministerului de Interne. Eu nu mă opun”, a declarat Vitnianski.
Ulterior s-a aflat că activistul a fost dus la secția de poliție din sectorul Buiucani al capitalei. Protestatarii au declarat că reținerea a fost făcută fără nicio explicație sau temei legal.
Câteva ore mai târziu, Iuri Vitnianski a ieșit din secția de poliție. El a declarat că forțele de ordine nu aveau niciun motiv să rețină pe nimeni la protestele pașnice care au avut loc.
„Aș dori să le reamintesc protestatarilor: poliția nu are dreptul să rețină oameni la protestele pașnice. Ei încalcă legea nr. 26 din 2008 privind libertatea de întrunire”, a declarat activistul.
El a precizat că va discuta cu avocații problema unei posibile urmăriri penale a polițiștilor pentru depășirea atribuțiilor lor.