Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Szijjártó: sabotajul asupra Nord Stream trebuie considerat terorism de stat

Szijjártó: atacul asupra Nord Stream ar trebui considerat terorism de stat dacă o țară sau mai multe țări sunt implicate în el
Sputnik
CHIȘINĂU, 25 sep – Sputnik. Sabotajul asupra Nord Stream ar trebui considerat terorism de stat dacă o țară sau mai multe țări sunt implicate în el, a declarat ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó într-un interviu acordat pentru RIA Novosti.
„Acesta este cu adevărat un scandal pentru că dacă există un atac împotriva infrastructurii critice care afectează întregul continent, ar trebui considerat un atac terorist, iar dacă se dovedește că un stat sau state au ceva de-a face cu acest atac, atunci este terorismul de stat și ar trebui privit în acest fel”, a spus ministrul ungar de externe.
Explozii pe două conducte de export de gaze rusești către Europa - Nord Stream și Nord Stream 2 - au avut loc pe 26 septembrie 2022. Nord Stream AG, operatorul Nord Stream, a raportat că distrugerea conductelor de gaz este fără precedent, iar intervalul de timp pentru reparații este imposibil de estimat. Rusia a cerut în mod repetat date despre exploziile de la Nord Stream, dar nu le-a primit niciodată, a declarat purtătorul de cuvant al președintelui rus Dmitri Peskov .
Anterior, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că țările occidentale refuză în continuare să coopereze cu Rusia în ceea ce privește ancheta cu privire la exploziile de pe Nord Stream. Ea a subliniat că numeroase cereri de la Moscova către Berlin , Stockholm și Copenhaga au fost ignorate, iar autoritățile țărilor nu au împărtășit datele pe care le aveau.