Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Deficit de peste șase miliarde de lei în bugetul de stat în prima jumătate de an

Bugetul de stat înregistrează un deficit de 6,3 miliarde de lei în primele șase luni ale anului.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 sept – Sputnik. Guvernul a aprobat raportul privind executarea bugetului public național (BPN) și a componentelor acestuia în primul semestru al anului 2024.
Raportul conține rezultatele executării bugetului public național și a bugetului de stat în perioada de referință la venituri, cheltuieli, sold bugetar, precum și alte informații aferente.
Astfel, executarea bugetului de stat la situația din 30 iunie 2024, la partea de la venituri a constituit – 31,3 miliarde de lei, la partea de cheltuieli – 37,5 miliarde de lei, iar soldul bugetar (deficit) – 6,3 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, încasările bugetului de stat s-au majorat cu 8,2%, iar cheltuielile cu 2%.
Sursele de finanțare a deficitului au fost: finanțarea netă pozitivă din contul valorilor mobiliare de stat emise pe piața primară și împrumuturi debursate de către creditorii externi.