Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Țările din Triunghiul Weimar au anunțat planuri de sprijinire a Republicii Moldova

Parisul, Berlinul și Varșovia intenționează să consolideze sprijinul militar pentru Moldova
Sputnik
PARIS, 18 sep - Sputnik. Miniștrii de externe ai Triunghiului Weimar - Germania, Franța și Polonia - și- au anunțat intenția de a continua sprijinul militar pentru Moldova și au subliniat necesitatea rearmarii armatei, reiese dintr-un comunicat comun al celor trei țări.
„Recunoaștem că forțele armate ale Moldovei și alte servicii relevante au nevoie de echipamentele necesare și capacități sporite pentru a proteja teritoriul Moldovei. Vom continua asistența în domeniul securității și apărării, atât bilateral, cât și în cadrul Facilitatea europeană pentru pace”, se spune în text.
Miniștrii de externe au menționat că „aderarea la UE este cea mai bună cale prin care Moldova să devină o țară modernă, dezvoltată și sigură”.
„Felicităm Moldova pentru demararea negocierilor de aderare la UE... Salutăm progresele deja înregistrate și încurajăm Moldova să continue pe această cale. În acest scop, vom continua să oferim asistența noastră pentru a asigura respectarea valorilor fundamentale ale UE, cum ar fi drepturile omului, democrația și statul de drept”, rezultă din declarație.
Întâlnirea miniştrilor de externe ai celor trei ţări a avut loc marţi la Chişinău . Pe 20 octombrie vor avea loc următoarele alegeri prezidențiale din Moldova - în aceeași zi cu referendumul pentru aderarea la UE.
Referendumul va avea o singură întrebare: „Susțineți modificarea constituției pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Ideea referendumului a fost criticată de publicul și forțele de opoziție din Moldova. În special, liderul blocului Victoriei Ilan Șor , precum și fostul președinte și lider al Partidului Socialiștilor Igor Dodon , fostul premier Vasile Tarlev și alți politicieni au declarat în repetate rânduri în presă că în spatele acestui plebiscit se află manipularea a opiniei publice. Opoziţia este convinsă că referendumul nu reflectă atât aspiraţiile poporului, cât este un instrument de consolidare a poziţiei actualelor autorităţi înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare.