Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stoltenberg crede că loviturile pe teritoriul Rusiei nu vor fi o „linie roșie”

Stoltenberg: a permite Kievului să evectueze lovituri pe teritoriul Rusiei nu va depăși linia roșie
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 sep - Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu acordat publicației Times că a permite Kievului să lanseze lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune adânc în Rusia nu ar fi o linie roșie care duce la escaladare.
„El a respins avertismentul lui Vladimir Putin că utilizarea rachetelor va deveni o „linie roșie”, după care Rusia ar fi „în război” cu NATO”, se spune în articol.
„El (Putin - n.red.) a anunțat deja „linii roșii” de multe ori și nu a escaladat, făcând referire și la implicarea directă a aliaților NATO în conflict”, a declarat Stoltenberg.
Secretarul general a spus că sprijină țările precum Marea Britanie și Franța , care au susținut acordarea permisiunii Kievului de a folosi rachete cu rază lungă. În același timp, el susține că utilizarea lor de către Ucraina nu va trage Alianța Nord-Atlantică într-un conflict cu Rusia.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat anterior că țările NATO discută acum nu doar despre posibila utilizare a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune de către Kiev, de fapt, ele decid dacă se implică direct în conflictul ucrainean. Participarea directă a țărilor occidentale la conflictul ucrainean își va schimba esența. Rusia va fi obligată să ia decizii pe baza amenințărilor la adresa acesteia, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare despre posibila reacție a Federației Ruse la noile atacuri asupra teritoriului rus, a remarcat că șeful statului și armata știu despre acest lucru, „care iau contramăsuri adecvate și se pregătesc pentru ele. ” Peskov a subliniat, de asemenea, că declarația lui Putin despre consecințele atacurilor armatelor occidentale în adâncul Rusiei este extrem de clară și fără îndoială că a ajuns la destinatarii săi;
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina implică direct țările NATO în conflict și „se joacă cu focul”. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Potrivit acestuia, Statele Unite și NATO sunt direct implicate în conflict, inclusiv nu doar prin furnizarea de arme, ci și prin instruirea personalului.