Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Oamenii de știință chinezi au primit o nouă imagine a Lunii

Xinjingbao: Oamenii de știință chinezi au obținut pentru prima dată o imagine cu raze X a Lunii
Sputnik
CHIȘINĂU, 18 sep - Sputnik. Oamenii de știință chinezi au obținut o imagine cu raze X a Lunii pentru prima dată la Festivalul de la mijlocul toamnei folosind propria lor sondă spațială, a raportat marți Xinjingbao .
„Sonda chineză cu raze X Einstein a transmis o imagine cu raze X a Lunii din spațiu la Festivalul de la mijlocul toamnei... Aceasta este prima dată când oamenii de știință chinezi au folosit un telescop spațial de producție pentru a obține o imagine cu raze X a Lunii. ”, notează publicația.
Se menționează că razele X emise de Soare sunt reflectate de Lună. Deoarece energia cu raze X a diferitelor elemente de pe suprafața satelitului Pământului este diferită, distribuția elementelor de pe Lună poate fi dezvăluită prin imagini. Atmosfera Pământului nu transmite raze X, așa că pentru a o studia sunt folosite sonde spațiale specializate.
Festivalul de la mijlocul toamnei din acest an coincide cu o superlună. Luna se află la perigeu (cel mai apropiat punct al orbitei sale de Pământ - n.red.) la numai 357.400 de kilometri de Pământ. În acest moment, aria sa este cu 14% mai mare decât în ​​timpul unei luni pline normale. În plus, Soarele se află în vârful activității sale, apar erupții solare private, din cauza cărora emisia de raze X de la stea crește.
Sonda Einstein a fost lansată pe 9 ianuarie. Este primul satelit astronomic cu raze X cu câmp mare din China și este folosit pentru a detecta fenomene prezise de fizicianul teoretician Albert Einstein, cum ar fi găurile negre și undele gravitaționale.
Festivalul de la mijlocul toamnei (Zhongqiujie - chineză) este una dintre cele mai mari sărbători din China. Se sărbătorește anual în luna plină în a 15-a zi a lunii a 8-a conform calendarului lunar. Sărbătoarea a fost în mod tradițional asociată cu recolta de toamnă. Simbolul său este Luna, pe care, conform legendelor chineze, trăiesc zeița Chang'e și iepurele lunar.