Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tokayev în discuție cu Scholz a spus că Rusia este invincibilă din punct de vedere militar

Kassym-Jomart Tokayev în cadrul unei întrevederi cu cancelarul german Olaf Scholz. Foto de arhivă
Președintele kazah consideră că escaladarea în continuare a conflictului ucrainean poate duce la consecințe grave pentru toate părțile.
Sputnik
CHIȘINĂU, 17 sept - Sputnik. Rusia este invincibilă din punct de vedere militar, a declarat președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev în cadrul unei întrevederi cu cancelarul german Olaf Scholz, care a sosit luni la Astana în vizită oficială. În timpul întâlnirii cu ușile închise, cancelarul i-a cerut liderului kazah să comenteze reglementarea situației din jurul Ucrainei.
„Este un fapt că, din punct de vedere militar, Rusia este invincibilă. O nouă escaladare a războiului va duce la consecințe ireparabile pentru întreaga omenire. Și mai ales pentru toate țările direct implicate în conflictul ruso-ucrainean”, a declarat Tokayev.
Potrivit președintelui kazah, o bună șansă de a „obține cel puțin un armistițiu” a fost ratată din cauza refuzului de a încheia un acord la Istanbul.
„Dar oportunitatea de a obține pacea încă există. Este necesar să se analizeze cu atenție toate inițiativele de pace ale diferitelor state și să se ajungă la o decizie de încetare a ostilităților și apoi să se treacă la discutarea problemelor teritoriale”, a declarat liderul kazah.
El a subliniat că Astana consideră că planul de pace al Chinei și Braziliei merită susținut.
În timpul vizitei sale în Kazahstan, Olaf Scholz va lua parte la cel de-al doilea summit „Asia Centrală + Germania” și va discuta, printre altele, despre punerea în aplicare a proiectelor comune de investiții.