CHIȘINĂU, 11 sept - Sputnik. Legislația Republicii Moldova va avea norme mai clare, menite să combată migrația ilegală și să elimine lacunele din legislație.
Inițiativa legislativă a fost discutată miercuri în cadrul ședinței Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică. Autorul proiectului de lege este Ministerul Afacerilor Interne, iar la elaborarea documentului au participat reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Migrație și ai Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale.
Documentul vine să aducă legislația națională în concordanță cu unele prevederi ale legislației UE. Astfel, se propune completarea Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova cu o serie de noțiuni care reglementează etapa de detenție preventivă înainte de a fi luat în custodia statului.
Reținerea poate fi aplicată prin hotărâre judecătorească străinilor care nu s-au conformat deciziei de returnare sau care nu au putut fi returnați în termenele prevăzute de lege, care au trecut sau au încercat să treacă ilegal frontiera, au intrat în țară în perioada de interdicție stabilită anterior, a căror identitate nu poate fi stabilită, care au fost declarați indezirabili, în privința cărora a fost luată o decizie de expulzare. Detenția este impusă pentru o perioadă de până la 30 de zile, iar perioada de prelungire nu poate depăși șase luni consecutive.
Dacă un resortisant străin a fost declarat inadmisibil, perioada de prelungire nu poate depăși 12 luni.
Pentru a combate migrația ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, autorii proiectului de lege propun și înregistrarea dactiloscopică obligatorie a tuturor străinilor luați sub tutela statului și plasați în Centrul de Cazare Temporară a Străinilor.
Potrivit datelor statistice, anul trecut în Centrul de Cazare Temporară a Străinilor au fost plasați 133 de străini, cu o durată medie de ședere de 31 de zile.
Proiectul de lege va fi propus spre aprobare în primă lectură în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului.