Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Două companii de stat au drepturi exclusive de procurare a electricității din Transnistria

MGRES. Foto de arhivă
Două întreprinderi de stat moldovenești au primit statutul de monopol fiscal și dreptul exclusiv de a cumpăra energie electrică de la MGRES.
Sputnik
CHIȘINĂU, 12 sept - Sputnik. Guvernul a impus, în cadrul ședinței de miercuri, o restricție la exportul de energie electrică produsă de Termocentrala electrică de la Cuciurgani (MGRES).
Întreprinderilor de stat Energocom și Moldelectrica le-a fost acordat statutul de monopol fiscal până la 31 decembrie 2025 și, prin urmare, dreptul exclusiv de a achiziționa energie electrică de la MGRES.
„Companiile cu statut de monopol fiscal sunt singurele care pot desfășura pe teritoriul Republicii Moldova următoarele activități legate de piața energiei electrice: achiziționarea energiei electrice de la MGRES în scopul vânzării ulterioare către furnizorii de energie electrică, operatorii de sistem și, după caz, către alți actori de pe piața energetică; achiziționarea de către Moldelectrica de la MGRES și a energiei electrice pentru echilibrarea sistemului energetic național”, se arată în documentul adoptat de guvern.
Se menționează că monopolul va oferi guvernului țării un avantaj în negocierile privind prețul energiei electrice.
Anterior a fost anunțat că compania de stat Energocom va achiziționa în luna septembrie circa 352 mii MWh de energie electrică pentru malul drept al Moldovei, cea mai mare parte - circa 306 mii MWh, sau aproximativ 88% - va fi achiziționată de la Moldavskaya GRES din Transnistria.