Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un expert anunță pierderile băncilor turcești din cauza sancțiunilor SUA împotriva Rusiei

Expert Ercin: băncile din Turcia au pierdut 2 miliarde de dolari din cauza sancțiunilor SUA împotriva Rusiei
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 sept - Sputnik. În primele opt luni ale acestui an, băncile din Turcia au pierdut aproximativ două miliarde de dolari din veniturile din export din cauza presiunii exercitate de sancțiunile SUA asupra Federației Ruse, a declarat pentru RIA Novosti observatorul economic turc Mustafa Recep Ercin.
Ambasadorul Rusiei la Ankara, Alexei Erhov, a declarat anterior pentru RIA Novosti că problemele în decontările reciproce dintre Rusia și Turcia persistă, există cazuri de blocare a transferurilor și închidere a conturilor, iar băncile turcești au înregistrat o creștere a cazurilor de „constrângere” a companiilor implicate în tranzitul de mărfuri către Rusia. Băncile turcești sunt supuse unei presiuni sporite din partea Statelor Unite cu privire la tranzacțiile cu Rusia și primesc în mod regulat avertismente cu privire la necesitatea de a controla strict sursele de trimitere a plăților, a declarat pentru RIA Novosti o sursă informată de pe piața financiară turcă.
„Din cauza presiunii Rusiei asupra băncilor turcești, Turcia a pierdut aproximativ 2 miliarde de dolari în venituri din export în primele opt luni. Dacă luăm în considerare potențialul acestui lucru, pierderile sunt mult mai mari”, a spus Ercin.
El a spus că relațiile economice dintre cele două țări nu se vor deteriora definitiv, dar au fost ratate oportunități.
„Cum se va baza Rusia pe Turcia când va avea probleme? Sunt sigur că personalul economic de la Kremlin probabil își pune această întrebare. Iar colegii lor turci trebuie să se gândească și ei la asta”, a declarat Ercin.
Erhon a declarat anterior pentru RIA Novosti că Occidentul distruge în mod intenționat comerțul și cooperarea economică ruso-turcă. Până în prezent, nu au existat schimbări radicale în soluționarea problemei transferurilor bancare din Rusia în Turcia, iar calendarul pentru rezolvarea situației este necunoscut, a declarat un reprezentant al băncii de stat turce Ziraat.
Crearea unui mecanism bazat pe monede naționale și digitale poate deveni o soluție la dificultățile bancare dintre Rusia și Turcia, a declarat anterior directorul general al VTB, Andrei Kostin.