Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fico către Recea: viața în UE nu este atât de ușoară precum pare

Prim-miniștrii Moldovei și Slovaciei au susținut o conferință de presă comună la Bratislava.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 sept - Sputnik. Calitatea de membru al UE pentru Slovacia a adus suficiente avantaje, însă viața în UE nu este atât de simplă pe cât pare, iar diferența dintre țările mari și cele mici în comunitatea europeană este palpabilă, a declarat marți prim-ministrul Robert Fico în cadrul unei conferințe de presă comune la Bratislava cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
„Poate că prim-ministrul a fost surprins când am vorbit foarte deschis despre UE și despre faptul că viața acolo nu este atât de ușoară precum pare. În același timp, am subliniat că aderarea la UE este cel mai bun lucru pe care o țară îl poate face în acest spațiu. În numele Republicii Slovace, pot spune că apartenența la UE a adus multe resurse, multe realizări și sper că Moldova va avea aceeași experiență după aderarea la UE, de aceea vă dorim să finalizați cât mai curând negocierile de aderare”, a declarat premierul slovac.
El a menționat că în Uniunea Europeană, „uneori se simte diferența dintre țările mari și cele mici”, exprimând dorința Slovaciei de a oferi Moldovei cele mai bune practici ale sale.
Schimburile comerciale dintre Slovacia și Moldova se ridică la 120-130 de milioane de euro, dar pot fi sporite și se poate stabili o cooperare mai dinamică, a spus Fico.
Dorin Recean a mulțumit Slovaciei pentru „sprijinul puternic” acordat Moldovei, inclusiv pentru parteneriatul pe termen lung. El a invitat companiile slovace să investească în Moldova.
„Suntem aici pentru a consolida cooperarea noastră economică. Dorim să extindem comerțul reciproc, în special în domeniul investițiilor, prin participarea companiilor slovace la proiecte strategice în Moldova. Vrem să încurajăm investițiile slovace și să creăm un cadru de cooperare”, a declarat premierul moldovean.
El a subliniat că Protocolul de modificare a Convenției bilaterale privind evitarea dublei impuneri, semnat la Bratislava, va crea condiții suplimentare pentru extinderea schimburilor comerciale.
„Îi invit pe investitorii slovaci să analizeze oportunitățile de afaceri în Moldova. Am anunțat recent o mare licitație pentru surse regenerabile de energie și avem proiecte de infrastructură în care, cred eu, investitorii și oamenii de afaceri slovaci pot avea un avantaj competitiv”, a declarat Dorin Recean.
În prezent, prim-ministrul moldovean se află într-o vizită de lucru la Bratislava.