Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un analist turc a prezis ieșirea țării din NATO în următorii ani

Serhat Latifoglu: Turcia va părăsi cu siguranță NATO în următorii ani
Sputnik
ANKARA, 10 sep - Sputnik. Turcia va părăsi cu siguranță NATO în următorii ani - fie din proprie inițiativă, fie va fi exclusă din alianță, a declarat analistul politic turc Serhat Latifoglu pentru RIA Novosti, comentând intențiile Ankarei de a se alătura BRICS.
Anterior, Asistentul Președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, a confirmat că Turcia a depus o cerere de participare deplină la BRICS, cererea este în curs de examinare.
„Turcia se va alătura BRICS-ului. Acesta va fi un exemplu fără precedent atunci când o țară NATO va fi membră a BRICS.Principiile fundamentale ale BRICS și ale Turciei privind politica externă și economică coincid complet”, a spus interlocutorul pentru agenției.
Potrivit acestuia, dacă te uiți la acțiunile Turciei în cadrul NATO, este clar că Ankara aderă la o politică complet diferită de aliații săi din Alianța Nord-Atlantică.
„Este chiar mai mult o confruntare decât o alianță, mai ales în contextul strategiei Ankara în Irak și Siria , în următorii ani, Turcia va părăsi cu siguranță NATO, sau Turcia va fi forțată să iasă din alianță, o vom vedea în viitorul apropiat”, a spus el.
Latifoglu crede că reacția NATO la aderarea Turciei la BRICS va fi sub forma „propagandei negre”.
„Pe termen scurt, doza acestei propagande va crește. Am trecut prin toate acestea, amintiți-vă doar de exemplul achiziției de către Turcia a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400. Va fi multă negativitate, NATO va pune presiune pe economia turcă”, a conchis el.