CHIȘINĂU, 10 sep -Sputnik. Republicanii din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților SUA au pus retragerea „haotică” a trupelor americane din Afganistan pe seama administrației președintelui american Joe Biden, potrivit unui raport publicat.
Documentul notează că Biden, anunțând retragerea trupelor din Afganistan, a spus că decizia se bazează pe mai mulți factori, inclusiv consultări cu aliații și consilieri militari de rang înalt ai SUA.
„Niciuna dintre aceste afirmații nu era adevărată... În plus, președintele Biden știa probabil că sunt false atunci când și-a prezentat cazul poporului american în aprilie 2021”, au concluzionat investigațiile comisiei republicane.
Raportul notează că „alegerile” făcute de „cercurile conducătoare de la Washington au dus la consecințe tragice care ar fi putut fi evitate”. „Treisprezece membri ai serviciului au murit, viețile americanilor rămân în pericol, amenințările la adresa securității noastre interne au crescut, reputația noastră din străinătate a fost pătată în anii următori, iar dușmanii noștri din întreaga lume au devenit mai puternici”, se arată în raport.
Potrivit documentului, oficialii administrației Biden au numit sfârșitul prezenței americane în Afganistan un „eșec strategic”. „Cu toate acestea, până în prezent, nici un funcționar al administrației nu a fost adus în fața justiției”, notează documentul.
În plus, se pretinde că încercările de a obține documentația solicitată și transcrierea interviurilor cu oficiali cheie legate de decizia de retragere a trupelor din Afganistan au fost ignorate de Departamentul de Stat. Autorii raportului consideră că Departamentul de Stat ar trebui să furnizeze comitetului documentația solicitată anterior și, de asemenea, spun că se pregătesc să organizeze audieri deschise cu oficiali înalți ai administrației Biden responsabili de retragerea trupelor din Afganistan.
La începutul lunii august 2021, talibanii* și-au intensificat ofensiva împotriva forțelor guvernamentale afgane, au intrat în Kabul pe 15 august și au declarat război în ziua următoare. Președintele de atunci al Afganistanului, Ashraf Ghani, a părăsit țara. În noaptea de 31 august, armata americană a părăsit aeroportul din Kabul, punând capăt a aproape 20 de ani de prezență militară americană în Afganistan. La începutul lunii septembrie, a fost anunțată componența guvernului interimar al Afganistanului, condus de Mohammad Hassan Akhund , care a ocupat funcția de șef al Ministerului de Externe în timpul primei domnii a talibanilor * și a fost sub sancțiuni ONU din 2001.
*Mișcarea este sub sancțiunile ONU pentru activități teroriste