Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Borrell intenționează să viziteze Kievul înainte de încheierea mandatului său

Borrell a declarat că Ucraina va rămâne o prioritate a ultimelor sale luni de mandat
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 sept - Sputnik. Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrel, a declarat că Ucraina va rămâne o prioritate a ultimelor luni ale mandatului său și se așteaptă să viziteze Kievul încă o dată înainte de a preda mandatul său fostului prim-ministru estonian Kaja Kallas.
„Ucraina a fost prima dintre prioritățile mandatului meu. Acum, când mandatul se apropie de sfârșit, voi încerca să folosesc ultimele luni pentru a dezvolta cooperarea și a spori sprijinul politic și militar pentru Ucraina. De asemenea, intenționez să vizitez Ucraina încă o dată înainte ca Kaja Kallas să preia funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, pentru a continua lupta noastră comună pentru victoria și libertatea Ucrainei”, a scris Borrell într-o postare pe blogul de pe site-ul web al serviciului european pentru afaceri externe.
Borrell a pledat constant pentru creșterea ajutorului militar occidental pentru Kiev și a criticat eforturile de soluționare pașnică a conflictului, inclusiv inițiativele de pace ale conducerii Ungariei, care deține președinția UE până la sfârșitul anului 2024. Mai recent, Borrell și-a concentrat eforturile pentru a obține permisiunea partenerilor occidentali ca Kievul să bată armele furnizate adânc pe teritoriul rus.
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina interferează cu un acord, implică direct țările NATO în conflict și „se joacă cu focul”. Kremlinul a declarat că pomparea de arme în Ucraina din Occident nu favorizează negocierile și va avea un efect negativ.