Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mitropolia Moldovei către autoritățile țării: opriți tortura morală a Bisericii

Mitropolitul Vladimir. Foto de arhivă
Mitropolia Moldovei și-a exprimat profunda îngrijorare față de atacurile tot mai dese asupra clericilor, precum și față de discuțiile despre o posibilă interzicere a Bisericii Ortodoxe Ruse în țară.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 sept - Sputnik. Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, a făcut un apel către autoritățile țării să „oprească tortura morală” a Bisericii.
Despre aceasta se spune într-o declarație publicată pe site-ul oficial al Mitropoliei.
În cazul în care aceste acțiuni nu încetează, Mitropolia Moldovei își rezervă dreptul de a protesta în stradă împreună cu enoriașii săi, notează Mitropolitul.
„Suntem profund indignați de atitudinea anumitor instituții ale statului implicate în intimidarea preoților. Preoții sunt vizitați la domiciliu de către reprezentanţi ai organelor de drept și constrânși să semneze diferite declarații neclare. Unii ierarhi și slujitori au fost reținuți în puncte de trecere a frontierei și percheziționați minuțios fară temei. Astăzi, asupra Bisericii se resimt presiuni similare celor din perioada sovietică. Tot mai multe amenințări se aruncă asupra Bisericii și a slujitorilor ei.”, se arată în declarație.
Mitropolia a comentat, de asemenea, declarațiile recente privind intenția de a interzice Biserica Ortodoxă Rusă în acest teritoriu.
„Suntem convinși că într-un stat de drept, în care valorile democratice și libertatea religioasă sunt respectate, nu se poate pune problema interzicerii unei instituții religioase care contribuie semnificativ la păstrarea valorilor și identității naționale.
Ne adresăm autorităților statului să înceteze tortura morală la adresa Bisericii. În caz contrar, dacă aceste persecuții nu vor înceta, ne asumăm angajamentul să vă punem față în față cu poporul dreptmăritor al Moldovei, ca să le explicați lor de ce loviți cu vehemență în Biserica neamului nostru.”, se mai spune în declarație.
Anterior, presa pro-guvernamentală a atacat clericii care au călătorit din Moldova în Rusia pentru a face un pelerinaj.