Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șoferii aflați în stare de ebrietate vor fi amendați cu până la 7000 de euro

Amenzile pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor au crescut semnificativ în Moldova începând cu 7 septembrie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 7 sept - Sputnik. În Moldova, cuantumul amenzilor pentru șoferii care se urcă la volan în stare de ebrietate sau fără permis a crescut semnificativ.
Astfel, pentru conducerea în stare de ebrietate severă, un automobilist riscă o amendă de până la 125 de mii de lei (6,4 mii de euro) sau închisoare de până la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule.
Refuzul de a se supune controlului alcoolemiei sau al drogurilor, precum și sustragerea de la controlul medical pentru stabilirea stării de ebrietate se pedepsesc cu amendă de până la 150 de mii de lei (7,7 mii de euro) sau cu închisoare de la unu la patru ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule.
Noile dispoziții legale se referă și la nivelul de alcool din sânge. Gradul minim de intoxicație alcoolică va fi cuprins între 0,3 g/litru și 0,7 g/litru în sânge sau între 0,15 mg/litru și 0,35 mg/litru în aerul expirat. Până în prezent, aceste valori variau între 0,3 g/l și 0,5 g/l în sânge sau între 0,15 mg/l și 0,30 mg/l în aerul expirat.
Intoxicația severă va fi considerată ca depășirea concentrației de alcool în sânge de 0,7 g/l sau 0,35 mg/l (norma anterioară era de 0,5 g/l, respectiv 0,30 mg/l).
În același timp, răspunderea juridică pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor este înăsprită. Astfel, dacă alcoolemia șoferului depășește 0,3 g/l sau vaporii de alcool din aerul expirat depășesc 0,15 mg/l, acesta va fi amendat cu amendă de la 35.000 la 50.000 de lei sau arestat pentru o perioadă de până la 15 zile, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de la șase luni la trei ani.
Și predarea cu bună știință a controlului unui vehicul unei persoane aflate în stare de ebrietate va fi sancționată cu amendă de la 35.000 la 50.000 de lei (1,8-2,5 mii de euro) sau arestarea pentru o contravenție de la 10 la 15 zile, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe o perioadă de la șase luni la trei ani.
Dacă concentrația de alcool în sânge depășește 0,7 g/litru sau de vapori de alcool în aerul expirat depășește 0,35 mg/litru sau dacă se află în stare de ebrietate provocată de substanțe stupefiante, șoferii riscă amendă de la 75.000 la 125.000 de lei sau închisoare de la unu la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule.
Predarea cu bună știință a comenzii unui vehicul unei persoane aflate în stare de ebrietate sau intoxicație cu substanțe stupefiante, dacă prin această acțiune s-a produs un accident, se pedepsește cu amendă de la 75.000 la 125.000 de lei sau cu închisoare de la unu la trei ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce vehicule.
Dacă șoferul implicat într-un accident se afla sub influența alcoolului sau a drogurilor, acesta va fi sancționat cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei sau închisoare de la 1 la 4 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce. La fel, dacă o astfel de persoană nu are permis de conducere sau este lipsită de dreptul de a conduce un vehicul, ea va fi amendată cu amendă de la 125.000 la 150.000 de unități convenționale sau închisoare de la 2 la 5 ani.