Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Peter Szijjarto a vorbit despre ipocrizia Bruxelles-ului în ceea ce privește extinderea UE

Peter Szijjarto. Foto de arhivă
Șeful diplomației maghiare a sosit într-o vizită de lucru în Moldova și a vorbit despre ipocrizia Bruxelles-ului în ceea ce privește extinderea UE.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 sept - Sputnik. Bruxelles-ul este ipocrit atunci când vorbește despre susținerea extinderii UE, în timp ce țările UE se pronunță pe marginea ei, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău.
Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, efectuează începând cu 6 septembrie o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului și ministrului moldovean de Externe, Mihail Popșoi.
Ministrul ungar, răspunzând la întrebarea unui jurnalist cu privire la președinția ungară a UE ca sprijin pentru aspirațiile de integrare europeană ale Moldovei, a declarat că există ipocrizie în acest sens.
„Nu aș vrea să vă stric buna dispoziție, dar sarcina noastră principală este să punem capăt ipocriziei care s-a manifestat la Bruxelles cu privire la extinderea UE. Majoritatea țărilor UE vorbesc public despre cât de mult sprijină extinderea. Dar când nu există presă, nu există țări candidate, ci doar noi, cele 27 de state membre, majoritatea colegilor noștri - miniștrii de externe - sunt mai degrabă împotriva extinderii decât în favoarea acesteia”, a declarat Szijjártó.
El a remarcat că nu se spune un „nu” categoric, dar întotdeauna este vorba despre îndeplinirea obligatorie a anumitor condiții și respectarea a numeroase criterii, ceea ce este aproape imposibil de implementat în practică.
În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, Peter Szijjarto se va întâlni și cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
În Moldova activează 44 de companii cu capital maghiar, iar volumul investițiilor în capitalul social depășește 20 de milioane de lei (1,2 milioane de dolari).