MOSCOVA, 6 sep – Sputnik. Departamentul de Justiție al SUA a acuzat angajații canalului de televiziune RT că au distribuit videoclipuri virale pe rețelele de socializare care au primit milioane de vizualizări, transmite National Public Radio (NPR).
„Miercuri, Ministerul Justiției i-a acuzat pe doi angajați ai radiodifuzorului de stat rus RT că au creat o schemă de finanțare și gestionare în secret a creării de videoclipuri pe rețelele sociale care au primit milioane de vizualizări”, se arată în material.
Este clar că vorbim despre Konstantin Kalashnikov și Elena Afanasieva . Procurorii din SUA susțin că au canalizat aproape zece milioane de dolari către o companie care a făcut înțelegeri cu bloggeri cu un număr mare de urmăritori. Ei, la rândul lor, au publicat aproape două mii de videoclipuri care au primit peste 16 milioane de vizualizări pe YouTube.
„Ceea ce distinge operațiunea RT de multe alte încercări de intervenție este că pare să fi reușit să atragă un public real”, notează publicația.
Potrivit NPR, compania căreia i-au fost transferați banii era Tenet Media, cu sediul în Nashville, iar influenții care au colaborat cu ea „știau că lucrează pentru ruși”.
Comentând acuzațiile autorităților americane, Margarita Simonian, redactorul-șef al grupului media Rossiya Segodnya și al canalului de televiziune RT, a spus că presa occidentală a intrat într-o criză de paranoia.
„Departamentul de Justiție al SUA susține că RT i-a angajat pe unii dintre cei mai mari bloggeri conservatori cu o audiență de milioane de dolari pentru a interveni în alegeri și a răspândi narațiunile rusești , negă totul, dar ce altceva pot face ei doar imaginați-vă pentru o secundă că de aceea, prietenii mei, de aceea”, a scris ea pe canalul Telegram.
Cu o zi înainte, Statele Unite au impus sancțiuni grupului media Rossiya Segodnya, RIA Novosti, RT, TV-Novosti, Ruptly și Sputnik. După cum a indicat Ministerul de Finanțe al SUA, aceste mass-media au fost incluse pe lista misiunilor străine și au anunțat o recompensă de până la zece milioane de dolari pentru informațiile care dovedesc amestecul lor în viitoarele alegeri ale șefului Casei Albe.
În plus, noile măsuri restrictive au vizat-o pe Margarita Simonyan și mai mulți manageri de top ai RT, inclusiv Kalashnikov și Afanasyeva. Aceștia, după cum a declarat procurorul general al SUA Merrick Garland, sunt acuzați de „conspirație, spălare de bani și încălcarea Legii privind înregistrarea agenților străini”.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a subliniat că Moscova pregătește un răspuns la sancțiunile împotriva grupului media Rossiya Segodnya. Ea a numit introducerea lor o schemă hibridă, dintre care jumătate este încă necunoscută chiar și utilizatorilor, organizațiilor și structurilor din Statele Unite. Potrivit diplomatului, aceasta este o campanie de informare înainte de viitoarele alegeri prezidențiale, care a fost pregătită cu participarea statului profund american și a serviciilor de informații.