Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Expert: Iranul poate deveni un hub pentru tranzitul gazului rusesc

Sadek-Mehrju: Iranul poate deveni un hub pentru tranzitul gazelor din Rusia către Orientul Mijlociu
Sputnik
TEHERAN, 6 sep – Sputnik . Moscova caută noi piețe de gaze, Iranul poate deveni un hub pentru tranzitul gazului rusesc în Orientul Mijlociu, această opinie a fost exprimată pentru RIA Novosti de expertul iranian în domeniul energiei și industriei petroliere Mohammad Sadek-Mehrju.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, la o ședință plenară a Forumului Economic de Est, că partea iraniană a cerut de mult Rusiei aprovizionarea cu gaz. Potrivit președintelui rus, acesta este un proiect complet fezabil, ținând cont de faptul că în țările vecine cu Iranul, piețele și nevoile de gaze sunt uriașe.
„Exportul de gaz rusesc prin intermediul conductei prin Ucraina către Europa a încetat în mare măsură, iar cererea Rusiei de a-l înlocui cu ruta turcească pentru a trimite gaze către țările europene întâmpină în continuare rezistență din partea aceleiași Europe, așa că Rusia caută oportunități de creștere a exportului de gaze și aprovizionarea prin noi rute”, a amintit Sadek-Mehrju.
El a menționat că Iranul, datorită poziției sale geografice și geoeconomice unice, este capabil să-și asigure teritoriul pentru exportul și tranzitul fiabil al gazelor rusești.
„Iranul poate deveni o rută sigură și de încredere pentru exportul de gaz rusesc. În jurul Iranului există țări populate precum Pakistan , Irak, Turcia și Afganistan , care pot fi piețe bune pentru gaze. Pe de altă parte, Iranul este situat pe coasta Golfului Oman și a Oceanului Indian , care face posibilă exportul de gaze către India și Asia de Est prin crearea infrastructurii GNL. Prin urmare, Iranul, ca partener de încredere cu o poziție regională privilegiată, poate deveni un hub de gaze în Regiunea Orientului Mijlociu”, a subliniat Sadek-Mehrju.
În opinia sa, ambele părți - Moscova și Teheranul - „vor beneficia de acest parteneriat” poate contribui la încheierea de noi acorduri privind gazele între cele două țări. Mai mult, dezvoltarea unor noi proiecte de tranzit de gaze în regiunea asiatică poate reduce impactul negativ al sancțiunilor occidentale atât pentru Federația Rusă, cât și pentru Republica Islamică, a conchis expertul.