Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Fermierii vor primi 100 de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor cauzate de secetă

Guvernul a anunțat alocarea de fonduri pentru a ajuta agricultorii afectați de seceta din acest an.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale a alocat 100 de milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului pentru acoperirea parțială a pierderilor suportate de fermieri din cauza căldurii și secetei severe din această vară.
„La solicitarea fermierilor, săptămâna viitoare Guvernul va pregăti cadrul necesar, după modelul aplicat în România, pentru a oferi un instrument de urgență producătorilor de cereale afectați de calamitățile naturale”, a precizat cabinetul de miniștri într-un comunicat publicat pe canalul său oficial Telegram.
În luna iulie, asociația Forța Fermierilor a adresat o scrisoare deschisă Guvernului Republicii Moldova în care îi solicită să declare stare de urgență în agricultură pe întreg teritoriul țării din cauza secetei severe din această vară. Agricultorii au propus, de asemenea, o serie de măsuri „pentru a salva sectorul agroindustrial al țării”.
Cu toate acestea, guvernul nu a introdus regimul stării de urgență, iar discutarea propunerilor agricultorilor a fost amânată. Reprezentanții asociației au cerut demisia șefului ministerului de resort și au existat declarații cu privire la posibile proteste.