Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia solicită să fie membru cu drepturi depline al BRICS

Țările BRICS vor examina cererea Turciei de aderare în cadrul acestei organizații.
Sputnik
CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Cererea Turciei de participare în cadrul BRICS va fi examinată de statele membre ale asociației, transmite RIA Novosti, citându-l pe consilierul prezidențial rus, Iuri Ușakov.
„Turcia a depus o cerere de aderare deplină. O vom lua în considerare”, a declarat Ușakov reporterilor.
Anterior, mass-media a relatat că oficial Ankara a depus o cerere de aderare la BRICS în încercarea de a-și consolida influența globală și de a stabili noi legături dincolo de aliații săi occidentali tradiționali.

Etapele extinderii BRICS

BRICS a fost înființat în 2006 la inițiativa Rusiei. Din această organizație făceau parte Brazilia, Rusia, India și China. După ce Africa de Sud a devenit membră a organizației în 2011, această organizație a fost denumită BRICS.
În mai 2022, la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor membre BRICS, China a propus lansarea procesului de extindere a organizației pentru a „crește reprezentarea asociației și influența acesteia în lume”. La un an după aceea, aproximativ 20 de țări au solicitat să adere la organizație.
În august 2023, la summitul BRICS de la Johannesburg, s-a anunțat că șase țări - Argentina, Egipt, Etiopia, Egipt, Iran, EAU și Arabia Saudită - vor adera la organizație. Cu toate acestea, după venirea la putere a noului președinte, Javier Milay, Argentina a refuzat să adere. Cele cinci state rămase au devenit membre cu drepturi depline ale BRICS de la 1 ianuarie 2024. Asociația a primit denumirea neoficială de BRICS+.