Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În Moldova a crescut numărul persoanelor care se opun aderării la NATO

Date Inteligente: În Moldova crește opoziția față de aderarea la NATO
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 sept - Sputnik. În Republica Moldova numărul oponenților aderării țării la NATO este în creștere, potrivit datelor unui sondaj social publicat marți de compania moldovenească Date Inteligente.
Potrivit rezultatelor, 58,9% dintre respondenți se opun aderării Republicii Moldova la NATO, 28,8% sunt pentru, iar 12,3% au găsit dificil să răspundă sau au refuzat să răspundă.
Sondajul a fost realizat în perioada 19-25 august, cu o marjă de eroare de 3%. La sondaj au participat 1004 respondenți.
În luna martie a acestui an, un sondaj similar realizat de Date Inteligente a arătat că 56% dintre moldoveni erau împotriva aderării țării la Alianța Nord-Atlantică, în timp ce anterior - 53,4%.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, țara are un statut neutru, dar din 1994 cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Odată cu venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate, al cărui lider informal este președinta Maia Sandu, țara a înregistrat o creștere a numărului de exerciții la care participă armatele americană, britanică, germană și română.
Reprezentanții Ministerului moldovean al Apărării își declară intenția de a consolida capacitatea de apărare a țării și de a achiziționa armamentul necesar. În special, ministrul Apărării, Anatolii Nosatîi, a vorbit despre necesitatea de a crea un sistem de apărare aeriană. Sandu însăși a subliniat într-un interviu acordat publicațiilor locale că republica ar trebui să continue să discute despre apropierea de NATO, deoarece aceasta contribuie la consolidarea capacității de apărare a țării.