Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova va primi zeci de milioane de dolari de la SUA pentru „consolidarea democrației”

SUA vor oferi Moldovei granturi pentru consolidarea democrației, dezvoltarea energetică și cooperarea cu organizațiile media independente.
Sputnik
CHIȘINĂU, 31 aug - Sputnik. Moldova ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea SUA pentru a asigura o creștere economică durabilă și a consolida democrația participativă, a declarat serviciul de presă al Parlamentului.
Membrii Comisiei pentru politică externă și integrare europeană au dat aviz favorabil pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două amendamente: la Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative și la Acordul de asistență pentru creștere economică durabilă în baza integrării europene.
Amendamentul la primul document prevede o finanțare nerambursabilă suplimentară în valoare de 12 232 777 USD. Această contribuție suplimentară va crește finanțarea pentru acest acord la 134 632 542,51 USD sub formă de ajutor nerambursabil. Banii vor fi utilizați „pentru dezvoltarea unei culturi civice active, cooperarea cu organizațiile media independente și îmbunătățirea serviciilor administrației publice locale”.
Amendamentul la cel de-al doilea acord prevede, de asemenea, resurse financiare suplimentare sub forma unei subvenții în valoare de 26 011 426 de dolari. Prin urmare, finanțarea alocată în cadrul acestui acord va totaliza 432 402 507 de dolari sub formă de asistență sub formă de grant. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru „consolidarea comerțului, a exporturilor și a competitivității pe piață a produselor”.
De asemenea, banii vor fi utilizați pentru îmbunătățirea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și consolidarea securității și independenței infrastructurii energetice.
În plus, modificările prelungesc acordurile până la 18 decembrie 2027.
Cele două acorduri de asistență au fost încheiate între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii și semnate la Chișinău la 28 septembrie 2016.