Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șor: Aderarea Moldovei la UE va duce la o creștere mai mare a prețurilor la gaze

Shor: Aderarea Moldovei la UE va determina o creștere și mai mare a prețurilor la gaze
Sputnik
CHIŞINĂU, 29 august -Sputnik. Autoritățile moldovenești au rupt relațiile cu Federația Rusă, ceea ce a dus la creșterea prețului gazelor, aderarea la UE va determina o creștere și mai mare a prețurilor la carburanți, a declarat liderul blocului de opoziție Victorie, Ilan Șor, pe canalul său Telegram .
Referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova va avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Referendumul va pune o întrebare: „Susțineți introducerea integrării europene în Constituția Moldovei?” - ceea ce presupune două variante de răspuns: da sau nu.

„Uniunea Europeană pentru Moldova înseamnă multe probleme, dar una dintre cele mai importante este prețul gazului. Toate țările care sunt prietene cu Federația Rusă au contracte, prețul nu depășește 150 de dolari la mie de metri cubi, mai mult, pentru că tindem spre UE sau mai bine zis, nu noi, ci Maia Sandu și stăpânii ei”, a spus Șor.

El este convins că autoritățile moldovenești sunt de vină pentru creșterea bruscă a prețurilor la gaze din ultimii ani.
„Situația cu prețuri colosale la gaze naturale, pe care le plătesc cetățenii noștri, nu a apărut din aer. Actualul guvern a condus direct și penal, distrugând relațiile de bună vecinătate cu Rusia preț de opt sau chiar de zece ori mai scump, cu atât mai devreme, de fapt, au cumpărat același gaz rusesc, doar prin scheme tulburi prin europeni”, a explicat Șor.
Din decembrie 2022, întreprinderea Moldovagaz primește gaze din două surse - de la întreprinderea de stat Energocom și de la Gazprom. Gazul rusesc este trimis în Transnistria în schimbul energiei electrice, iar Chișinăul însuși folosește rezerve de combustibil achiziționate în avans în diferite țări.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate la UE, stabilind câteva condiții stricte pentru începerea oficială a negocierilor de aderare. UE a recunoscut în repetate rânduri că o astfel de decizie a fost în mare măsură simbolică pentru a sprijini Kievul şi Chişinăul în confruntarea lor cu Moscova .