Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Compania de inteligență artificială a lui Musk este acuzată de poluarea aerului în SUA

CNBC: Southern Environmental Law Center dă vina pe xAI pentru poluarea aerului
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 aug- Sputnik. Organizația americană Southern Environmental Law Center a acuzat compania de inteligență artificială xAI a antreprenorului Elon Musk de poluare a aerului din cauza utilizării nereglementate a turbinelor cu gaz pentru a genera electricitate în Tennessee, a informat CNBC, citând textul scrisorii organizației.
Scrisoarea citată de postul de televiziune precizează că xAI „a instalat 18 turbine cu gaz în ultimele luni” în orașul Memphis din comitatul Shelby, Tennessee. Compania le folosește pentru a-și alimenta centrul de date, a raportat CNBC.
Southern Environmental Law Center... a trimis o scrisoare Departamentului de Sănătate din Shelby County (Tennessee) și Biroului Regional al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA ... solicitând o investigație asupra xAI pentru utilizarea necorespunzătoare a turbinelor și poluarea aerului, a anunțat canalul într-un comunicat.
În textul scrisorii, ecologistii au spus că centrul xAI „consumă o cantitate imensă de electricitate”. Potrivit canalului TV, scrisoarea afirmă că turbinele cu gaz instalate pe teritoriul centrului de date xAI emit „oxizi de azot” extrem de nocivi în atmosferă, exacerbând astfel problema smogului din zonă.
„Principala preocupare... este că a existat foarte puțină transparență sau oportunități de participare publică la proiectul xAI”, a declarat pentru CNBC Amanda Garcia, avocat senior în biroul Tennessee al Centrului de Drept pentru Mediu din Sud.
În scrisoare se mai precizează că turbinele deținute de xAI sunt capabile să emită în atmosferă 130 de tone de oxizi de azot pe an, iar capacitatea lor poate furniza energie electrică la aproximativ 50 de mii de locuințe.
În iulie, Musk a spus că va discuta cu consiliul de administrație al Tesla o investiție de 5 miliarde de dolari în compania sa de inteligență artificială xAI. xAI dezvoltă inteligența artificială Grok, prezentată în noiembrie 2023. Serviciul este disponibil pentru abonații Premium+ ai rețelei sociale X din SUA, Marea Britanie și țările europene . În martie, xAI a lansat Grok.