Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Borrell cere o încetare a focului de trei zile în Gaza

Borrell a cerut o încetare a focului în Gaza pentru a permite vaccinarea împotriva poliomielitei
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 august - Sputnik. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a apelat la social media X pentru a solicita o încetare a focului de trei zile în Fâșia Gaza pentru a permite o campanie de vaccinare împotriva poliomielitei.
Biroul Coordonatorului Guvernului Israelului în Teritoriile Palestiniene (COGAT) a declarat anterior că vaccinul antipolio a fost livrat în enclavă duminică. OMS și UNICEF au cerut anterior un armistițiu de șapte zile în Gaza la sfârșitul lunii august și septembrie pentru a permite începerea vaccinărilor. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut, de asemenea, o pauză umanitară pentru vaccinarea împotriva poliomielitei în enclavă.
„Răspândirea rapidă a poliomielitei îi amenință pe toți copiii din Gaza, deja slăbiți de strămutare, privare și malnutriție. Cer o încetare a focului umanitară imediată timp de trei zile pentru a permite vaccinările OMS și UNICEF, independent de negocierile mai ample”, a scris Borrell.
La sfârșitul lunii iulie, Ministerul Palestinian al Sănătății a declarat o epidemie de poliomielită în Fâșia Gaza, invocând luptele din enclavă care au continuat timp de nouă luni drept principalul motiv al răspândirii bolii. Ahmed al-Rabii, inginer pentru serviciul de alimentare cu apă al municipalităților de coastă din Fâșia Gaza, a declarat pentru RIA Novosti că epidemia de poliomielită a fost cauzată parțial de o „criză a apei” în enclavă, unde tratarea și evacuarea apelor uzate au încetat după focar a ostilităţilor.