Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Rusia este pentru asigurarea securității în Marea Roșie

Lavrov: Federația Rusă reprezintă siguranța navigației maritime în Marea Roșie
Sputnik
MOSCOVA, 28 august - Sputnik. Rusia este pentru asigurarea siguranței navigației maritime în Marea Roșie și pentru reluarea procesului politic din Yemen, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ansar Allah ” (mișcarea conducătoare din nordul Yemenului, Houthis - n.red.), care controlează Sanaa și o parte semnificativă a teritoriului Yemenului, a anunțat că, ca răspuns la acțiunile israeliene din Marea Roșie și Strâmtoarea Aden , se va institui un regim special care are ca scop împiedicarea trecerii navelor care transportă marfă spre Israel. Suntem convinși că astfel de acțiuni creează amenințări serioase la adresa securității și navigației maritime și susținem asigurarea unei astfel de securități”, a spus Lavrov în cadrul unei conferințe de presă care a urmat negocierilor cu șeful Ministerului de Externe yemenit, Shaya Mohsen al-Zindani.
În același timp, Moscova nu poate fi de acord cu acțiunile Statelor Unite și ale Marii Britanii , care au lansat o acțiune militară împotriva Yemenului, lansând atacuri cu rachete și bombe pe teritoriul acestui stat și astfel agravând și mai mult situația, a adăugat ministrul rus de externe.
„Suntem în favoarea revenirii la masa negocierilor, am saluta reluarea eforturilor de mediere de către Arabia Saudită , Sultanatul Oman, Emiratele Arabe Unite și, bineînțeles, de către trimisul special al Secretarului General al ONU , domnul Grundberg, eforturile menite să readucă situația pe canalul politic diplomatic”, a menționat Lavrov.
La rândul său, șeful Ministerului de Externe yemenit a remarcat că există o „escaladare nefirească” în Orientul Mijlociu, motiv pentru care regiunea „ar putea aluneca în abis”. „Cred că Rusia poate juca un rol eficient în rezolvarea escaladării”, a spus al-Zindani.
Mișcarea Ansar Allah (Houthi) aflată la guvernare din nordul Yemenului, care controlează cea mai mare parte a coastei Mării Roșii a Yemenului, și-a anunțat anterior sprijinul pentru Palestina și intenția sa de a ataca orice nave asociate cu Israelul. De asemenea, mișcarea a cerut altor țări să nu se apropie de astfel de nave pe mare și să-și recheme echipajele de pe ele. În același timp, houthii au subliniat că nu interferează cu libertatea de navigație în regiune și nu ating navele altor țări. Pe fondul atacurilor, unele companii au decis să suspende transporturile prin Marea Roșie.